Els dirigents independentistes que es troben a la presó o a l'estranger apel·len a la unitat i a la participació en la Diada «com a avantsala» de la resposta a la sentència del cas del procés i després que durant les últimes setmanes ERC i JxCat hagin fet públiques les seves diferències. Ho fan en un article signat per Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Antoni Comín, Anna Gabriel, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Carles Puigdemont, Marta Rovira i Meritxell Serret.

L'article conjunt arriba després que durant els últims mesos s'hagin fet patents les diferències entre les forces sobiranistes que, per ara, no han consensuat una resposta unitària a la sentència del procés i difereixen en assumptes com la conveniència o no de convocar eleccions autonòmiques. Els líders independentistes fan una crida a la societat catalana a «protagonitzar una mobilització excepcional» abans de la sentència del Tribunal Suprem «i mentre la repressió contra els drets humans, civils i polítics continua», denuncien. Es mostren convençuts que la manifestació de la Diada serà «un clam de persistència i confiança en el futur». «No deixarem -afegeixen- que ens treguin la il·lusió de fer el país que volem». Recorden que les manifestacions de la Diada han estat un exemple que units, «respectant les diferències i els matisos de cadascun», han estat capaços de «créixer i d'internacionalitzar la causa col·lectiva per l'autodeterminació».

Segons la seva opinió, l'1 d'octubre del 2017 va ser possible gràcies a la unitat i adverteixen que «un dels principals objectius de la repressió és la divisió». «Contra la frustració, cal tornar a la serenitat, generositat, maduresa i determinació de l'1-O», reclamen els dirigents que demanen «conjurar-se» per convertir l'11-S «en una nova fita indiscutible de la voluntat democràtica del poble de Catalunya».

«L'èxit de la Diada - asseguren - serà la millor avantsala de la resposta davant la sentència del Tribunal Suprem, la millor oportunitat per escenificar la força i el potencial del moviment sobiranista, de dir alt i clar que l'única sentència justa és l'absolució de tots els encausats per diferents tribunals», reclamen. Denuncien la «deshumanització del miler de ferits i dels més de dos milions de votants de l'1-O», quan les forces de seguretat van intervenir en alguns col·legis on se celebrava un referèndum sobre la independència que havia estat declarat il·legal pel Tribunal Constitucional.

Segons el seu parer, tant els governs de Mariano Rajoy com de Pedro Sánchez rebutgen «un diàleg constructiu i sense condicions» i «una resolució política a un problema polític». Asseguren que s'ha produït un «retrocés democràtic» que, segons el seu parer, «va més enllà de l'independentisme i afecta tota la ciutadania», pel que criden «tots els demòcrates» a unir-se en la seva defensa de «drets i llibertats». «Malgrat els murs o els quilòmetres de distància, us parlem des de la serenor i la determinació», proclamen els líders independentistes, que s'«encomanen a l'esperit de dignitat i coratge de totes les diades», a més de subratllar que no deixaran «mai ningú pel camí».