El president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, va anunciar ahir que abandonarà el càr-rec, amb efecte immediat si els diputats aproven la moció que ha promogut el Govern de Boris Johnson per convocar eleccions parlamentàries anticipades a mitjan octubre.

Al començament de la sessió a la cambra baixa, Bercow va confirmar que dimitirà immediatament si prospera la moció electoral, tot i que això no sembla possible pel rebuig de l'oposició al pla de Johnson. Si no hi ha comicis, continuarà en el càrrec fins al 31 d'octubre, la data del Brexit.

Bercow va al·legar que la seva decisió és «la menys perjudicial» per al desenvolupament de l'activitat parlamentària, en un discurs aplaudit des del escons opositors i en el qual el president va mostrar-se visiblement emocionat. A la tribuna de convidats hi eren la seva dona i els seus fills, segons la cadena Sky News.

El Partit Conservador ja havia avançat diumenge passat que en les properes eleccions generals presentaran un candidat alternatiu a John Bercow per presidir la Cambra dels Comuns perquè consideren que ha abusat «flagrantment» del seu poder durant les votacions sobre el Brexit.

«No demanaré perdó a ningú», va advertir Bercow en recordar que els escons no estan reservats a «delegats», sinó a «representants» de la ciutadania. Bercow posa fi, així, a 22 anys com a diputat, i els deu últims com a president de la Cambra dels Comuns: «Ha estat l'honor més gran de la meva carrera professional».

Bercow, un tory de 56 anys, ha estat en el càrrec des del 2009, però ha adquirit gran notorietat durant els debats i les votacions que s'han celebrat els últims mesos al Parlament britànic sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europa.

Per la seva part, l'exprimer ministre britànic Gordon Brown va advertir ahir de les «devastadores» conseqüències d'un Brexit sense acord i va assegurar que podria ser «l'autogol més gran de la nostra història econòmica en temps de pau per molt que es vesteixi d'acte patriòtic».

Brown, escocès i laborista, va participar ahir en una concentració a Glasgow sota el lema «No a la sortida sense acord», en què va advertir que el Brexit posa vides en perill. «El primer ministre, Boris Johnson, i els seus ministres diuen que el Regne Unit està recuperant el control, però en realitat està perdent el control dels nostres subministraments d'aliments, dels nostres subminstraments de medicaments i dels nostres subministraments manufacturers», va argumentar.