El Partit Popular va presentar ahir una moció perquè la Diputació de Barcelona abandoni l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que integra des del 2015, i deixi si fos d'aquesta manera «un instrument» a favor del procés sobiranista català. El president del grup popular, Xavier García Albiol, va criticar en un comunicat que es destinin recursos de la institució a pagar la quota de l'AMI, «l'única finalitat» de la qual, va afirmar, és «aconseguir la independència». «Després de quatre anys, el PSC ha de tornar a posar realment la institució al servei de tots els municipis i deixar d'afavorir els interessos partidistes del seu actual soci de govern, el PDeCAT», va sostenir Albiol.

El Jutjat Contenciós Administratiu número 4 de Barcelona va resoldre el març, a petició de Societat Civil Catalana, declarar nul·la l'adhesió de la Diputació de Barcelona a l'AMI en considerar que amb això opta per una opció ideològica que no correspon a les seves competències.

L'ens supramunicipal havia aprovat adherir-se a l'associació l'octubre del 2015 gràcies als vots de CiU -excepte les dues abstencions d'Unió-, d'ERC i la CUP, mentre que PSC, PPC i Ciutadans van votar-hi en contra i Entesa es va abstenir.