El president de la Generalitat, Quim Torra, va defensar ahir «tornar a exercir» el dret a l'autodeterminació per «acabar el camí» cap a la «llibertat» de Catalunya i va animar els catalans a «no aturar-se i a avançar junts» cap a aquest objectiu. Així ho va reivindicar en el seu discurs institucional amb motiu de la Diada de l'Onze de Setembre, des del Palau de la Generalitat, una intervenció plena de referències al procés i a la «lluita constant per la llibertat» de Catalunya, tot i que sense al·lusions directes als presos.

Dirigint-se a la ciutadania de Catalunya, Torra va fer una crida pensant en els mesos que vindran a partir de la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés: «Us demano encarar els temps que venen amb determinació i coratge, amb intel·ligència i caràcter, amb generositat i unitat, amb iniciativa i convicció, amb serenitat i ambició, amb tota l'ambició col·lectiva del món». «La democràcia, avui al nostre país sota un setge llarg i penós, és i serà sempre la resposta dels catalans. I és la resposta que exigim a tots. Volem ser ciutadans per voluntat, per adhesió a un projecte de país que ens satisfaci», va recalcar.

Torra va afimar que «els pobles formen part dels estats per dues vies: per voluntat o per imposició, per adhesió o per repressió», i segons el seu parer, «només hi ha una manera de resoldre aquesta disjuntiva, que és exercint el dret d'autodeterminació». Es tracta, va dir, d'un «dret que pertany únicament i exclusivament als pobles», i no als «seus governants ni a ningú més que als pobles», que «tenen tot el dret a exercir-lo».

Després de les reiterades negatives de l'Estat a pactar un referèndum sobiranista a Catalunya, Torra va advertir: «Cada dret que ens sigui negat, haurem de tornar-lo a exercir». Catalunya, va assegurar el president, «serà el que vulguin els catalans»: «No en tingueu cap dubte. Som al segle XXI, per molt que alguns s'entestin a tornar al XIX o fins i tot al XVIII. I totes les lluites democràtiques i pacífiques han de poder tenir èxit si tenen el suport de la majoria dels ciutadans».

«Res ni ningú pot aturar el desig de llibertat d'un poble solidari, obert, just i determinat, que sap que la construcció d'un país, del seu país, del nostre país, només es pot fer segant cadenes, amb les armes de la voluntat de ser, la vocació de modernitat i progrés i una certa idea civilitzada d'estar al món, entesa en termes europeus, dels valors de la nostra societat», va afegir.

Per això, va emplaçar els catalans a «sortir sense por de les places i carrers» de Catalunya, avui per la Diada, per proclamar el seu «compromís innegociable i complet amb la democràcia, els drets socials, civils i polítics i amb la bandera de la llibertat». «Si encara no som lliures és perquè encara no hem acabat el camí. Us demano que no ens aturem i que avancem junts per fer realitat els nostres somnis i els nostres anhels», va remarcar.

Torra va recordar que la Diada commemora la caiguda de Barcelona l'11 de setembre de 1714 després d'un «setge llarguíssim de les tropes borbòniques». Però la Diada, va puntualitzar, «no commemora cap derrota» sinó que serveix per «recordar la determinació, la tenacitat i la persistència dels catalans en la seva lluita constant per la llibertat». «No commemorem cap derrota perquè no hem estat vençuts», va dir, que va subratllar que el poble català «no es deixa doblegar i mira cap endavant sense por».

Ofrena al fossar de les Moreres

Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i la resta de consellers del Govern van fer ahir l'ofrena floral al simbòlic fossar de les Moreres sota una pluja persistent. L'ofrena, tret de sortida als actes per commemorar la Diada Nacional, va ser breu a causa del temps, que va fer que, a diferència d'altres anys, pocs s'apropessin fins al memorial. Les poques desenes de persones que hi van assistir ho han fet sota els seus paraigües.

Un grup va mostrar pancartes on es llegia «Polítics traïdors, Mossos repressors» o «Només la unitat popular fa la independència. Organitzem-nos». Quan els polítics ja marxaven, es van sentir crits de «botiflers» o «traïdors», després d'un altre crit de suport a Torra.