L'expresident de la Cambra de Comerç de Barcelona Miquel Valls i Maseda va morir ahir als 75 anys, segons van confirmar fonts de la institució. Valls (Barcelona, 1943) va presidir la corporació econòmica durant 17 anys, des del 2002 fins a aquest any, que va decidir no tornar-se a presentar a les eleccions. La candidatura independentista Eines de País va guanyar els comicis i va donar el relleu a Joan Canadell. L'empresari i economista va rebre la Creu de Sant Jordi l'11 d'abril del 2017.

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, va ser de les primeres personalitats a donar el condol a través de les xarxes socials. «Ens deixa el Miquel Valls. Molts de vosaltres el coneixíeu arran de la seva presidència a la Cambra. Per mi va ser una persona molt propera, que sempre va donar el seu suport a la ciutat i que deixa una empremta profunda. Sense dubte el trobaré a faltar. Descansa en pau, Miquel», va piular Marín a Twitter.

«El meu condol a la família de Miquel Valls i a la Cambra de Comerç de Barcelona, de la qual fou president durant 17 anys. Descansi en pau», va reaccionar minuts més tard el president de la Generalitat, Quim Torra. La mateixa Cambra de Comerç va valorar la figura de Miquel Valls i va destacar la seva «gran contribució» a la institució al llarg de tots els anys com a president, «especialment a l'esforç per deixar la institució sanejada i patrimonialment sòlida després la reconversió que van haver de fer les cambres amb l'eliminació de la quota cameral al final del 2010».

L'actual president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, també va mostrar el seu condol a la família i amics del seu predecessor en el càrrec després de conèixer la notícia de la seva mort. Canadell va explicar a TV3 que coneixia l'estat de salut complicat de Valls.

El president de la Cambra va remarcar que «tot i les diferències» entre tots dos, el seu predecessor «va fer una gran feina al capdavant» de l'entitat empresarial. «Teníem una idea diferent, però cal reconèixer que estimava la Cambra i l'entorn empresarial del país, i va lluitar a la seva manera per tirar endavant el teixit empresarial. Deixa una Cambra sanejada i un molt bon equip consolidat», va destacar.

La trajectòria de Miquel Valls

L'expresident de la Cambra va exercir funcions executives en el grup familiar d'empreses Valls -que operaven en el sector metal·lúrgic- entre el 1970 i el 1984, i l'any 1996 va entrar a formar part del ple de la Cambra de Comerç de Barcelona. El 21 de juny del 2002 va ser nomenat president de la institució, càrrec que va ocupar fins al 17 de juny del 2019. Va ser president del Consell General de Cambres de Catalu-nya durant el mateix període, així com vicepresident del Consejo Superior de Cámaras de Comercio, Industria y Navegación de España, que posteriorment va passar a denominar-se Cámara de España.

Entre les altres responsabilitats que va ocupar, va ser membre del comitè espanyol de la Cambra de Comerç Internacional (CCI) i vicepresident de l'Associació de Cambres de Comerç de la Mediterrània (ASCAME). Així mateix, també va formar part del Comitè Executiu de la Fira de Barcelona i va ser president de la Comissió Econòmica. Des del 2001 era membre de la Comissió Permanent i ara el seu president.

A banda, Valls era membre del Consell d'Administració de la Corporació Catalana de Comunicació i patró de la Fundació Conservatori del Liceu.