La plana major de JxC, encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torraper donar el tret de sortida a la curesa electoral cap al 10-N, i des d'on es va anunciar públicament que incorporaran la llista els presos del partit internats en aquest centre penitenciari, tot i que no es va concretar el lloc que ocuparien. Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi TurullJosep RullJordi SànchezJoaquim Forn Des de la distància, Carles Puigdemont també va estar present a l'acte, que hi va connectar en directe per fer la darrera de les intervencions.

L'anunci d'incorporar els presos a la candidatura el va fer la portaveu de JxC, Laura Borràs, després d'una breu intervenció del conseller Eduard Pujol, que va manifestar la voluntat d'anar a Madrid «a fer política», des de «la paraula, el diàleg i la negociació». De fet, aquest va ser un missatge reiterat en els discursos, si bé el president Torra va advertir que «no hem vingut a pidolar ni a demanar permís, sinó que nosaltres fem política per avançar».

Des de Lledoners Torra va apostar per una actitud compromesa «amb els interessos de Catalunya i de la República catalana», i va assegurar que «si hem de tornar a dir no a Sánchez, ho farem». Va elogiar «la valentia i el coratge que hem tingut aquests mesos a Madrid», i es va referir al vot de JxC com «el vot útil per la independència».

JxC nega que hi hagi violència

Tant Torra com Borràs també es van referir a la sentència per l'1-O, apel·lant a l'absolució com a «única via justa», i van condemnar l'actitud de la justícia espa-nyola respecte a les detencions, aquesta setmana, de membres dels CDR, pels quals es demana una condemna pública per part d'altres partits. Torra va respondre que «no podem condemnar allò que no existeix», i en canvi va lamentar que l'Estat espanyol encara no hagi condemnat «la violència de l'1-O».

En la intervenció final, Puigdemont també va parlar de la conveniència de continuar fent política «perquè precisament no volen que la fem», i va proposar fer-la «des de l'arrel», en defensa de «la democràcia, els drets humans i la convivència, perquè la democràcia està amenaçada». Puigdemont va comprometre JxC a «esforçar-nos el màxim per fer un gran resultat contra tots els pronòstics, que mai seran favorables», i va donar garanties que «cap votant de JxC pugui dir mai que el seu vot haurà estat a canvi de res».

En l'acte que es va fer ahir al pla de Lledoners també hi va haver retrets a l'immobilisme de Pedro Sánchez envers Catalunya. Coincidia que el president espanyol en funcions participava a la Festa de la Rosa, que els socialistes celebraven ahir a Gavà. «Només ve a Catalunya a buscar vots», va etzibar Laura Borràs. Carles Puigdemont, per la seva banda, va assegurar que «el Govern de Catalunya mai no tindrà cap banda armada com els GAL, ni cap conseller condemnat per segrestar persones».