14 de octubre de 2019
14.10.2019
Regió7

Quito manté el toc de queda i suma 6 morts i 937 ferits pels disturbis

Un grup d'encaputxats incendia l'edifici de la Contraloría, el màxim òrgan de control de l'Equador

14.10.2019 | 00:26
Edificis cremats i destrosses a Quito durant les protestes pel 'paquetazo'

Dissabte a la nit es van produir disturbis en diversos punts de Quito, la capital de l'Equador, tot i el toc de queda imposat pel Govern del país. Aquests aldarulls s'emmarquen en les protestes contra el paquetazo d'austeritat econòmica impulsat pel president Lenín Moreno després del seu acord amb l'FMI, alderulls que van començar fa més d'una setmana i que han causat, de moment, sis morts i 937 ferits per l'acció de les forces de seguretat.

Actualment no hi ha transport municipal ni d'autobusos urbans a la capital, i els militars s'han desplegat per la Ruta Viva per evitar els talls de vies i enfrontar-se als grups protestants, segons recull el diari equatorià El Universo. Però, tot i la presència de militars que intentaven buidar la zona, durant la nit hi va haver crema de pneumàtics, a més d'una cassolada per la pau convocada per residents de la zona en contra de la violència tant de les forces de seguretat com de les organitzacions opositores i indígenes. Durant la tarda, un grup d'encaputxats havia assaltat les instal·lacions de la Contraloría aprofitant les protestes i havien provocat incendis en diferents punts de l'edifici.

Sobre aquests disturbis, la ministra d'Interior, María Paula Romo, va assegurar, el mateix dissabte, que aquesta zona, així com la de l'Assamblea, tornaven a estar «completament» controlades. També va elogiar el paper de la policia i les forces armades. Va detallar que 34 persones havien estat detingudes per la destrucció de l'edifici i va destacar que no només havien de ser sancionats aquells que hi van participar, sinó tots els que hi ha al darrere.

Segons Romo, «buscaven cremar les proves dels seus delictes», ja que es tracta de «grups de delinqüència política organitzada» que pretenen «no ser portats davant la justícia».

Per la seva part, el controlador general de l'Estat, Pablo Celi, va indicar que, tot i els danys provocats per l'incendi a l'edifici de la Contraloría, els processos de control i auditoria continuaran. «Encara no hem conclòs una avaluació completa. La informació documental dels processos d'investigació i judici han patit danys parcials sense que afectin la integritat de l'acció de control, que serà restaurada plenament», va dir.

El moviment indígena i el Sistema de Nacions Unides a l'Equador van celebrar ahir diumenge, a les tres de la tarda (22 h a Catalunya), la primera reunió per acostar posicions. Les dues parts van expressar en un comunicat conjunt la seva confiança en «la bona voluntat de tots per restablir un diàleg de bona fe i trobar una propera solució a la complexa situació que viu el país».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit