El vicepresident dels EUA, Mike Pence, viatjarà a Ankara en les properes hores per negociar amb el Govern turc un alto el foc que posi fi a les operacions militars d'aquest país contra els kurds al nord de Síria, va anunciar un alt funcionari nord-americà. «Serà en les properes 24 hores, només puc dir-los que serà molt aviat», va assenyalar aquest alt funcionari, que va demanar l'anonimat i va fer declaracions a un reduït grup de periodistes.

La font va rebutjar detallar si Pence arribarà a reunir-se amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i es va limitar a dir que l'objectiu del viatge és negociar un alto el foc i mostrar al Govern turc que els EUA «estan molestos» amb la seva ofensiva al nord de Síria.

Segons l'esmentat funcionari, el president nord-americà, Donald Trump, va parlar dilluns per telèfon amb Erdogan i amb el comandant de les Forces de Síria Democràtica (FSD), Mazlum Abdi, l'organització del qual és la principal aliança armada liderada pels kurdosirians, per transmetre'ls el seu objectiu d'aconseguir un alto el foc.

Per altra banda, l'arribada de tropes del règim de Damasc a zones properes a les que vol ocupar Turquia al nord-est de Síria no ha posat fi, de moment, a l'avanç turc, si bé obre molts interrogants sobre el futur de l'ofensiva i amplia l'escenari de combats fins a Manbech, a l'oest de l'Eufrates. Va ser precisament a prop de Manbech, territori sota control de les milícies kurdosirianes unitats de protecció del Poble (YPG), on van morir dos soldats turcs a causa d'un atac amb morters en què van quedar ferits altres set militars.

L'ofensiva turca, anomenada per Turquia operació Font de Pau, va començar amb bombardejos aeris i d'artilleria i una operació terrestre, dies després que el president nord-americà, Donald Trump, fes un gir de 180 graus a l'aliança de Washington amb les milícies kurdoarabs de les FDS, fins llavors un aliat clau en la lluita contra Estat Islàmic, i retirés les seves tropes de la zona.