El vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, va anunciar ahir un acord d'alto el foc al nord de Síria per permetre la retirada de les forces kurdes de la «zona segura» que exigeix Turquia.

«Els Estats Units i Turquia han acordat un alto el foc a Síria», va dir, abans d'afegir que Ankara «posarà en pausa l'«Operació Font de Pau» per permetre la retirada de les YPG -la milícia kurda Unitats de Protecció Popular- de la «zona segura» durant 120 hores».

Pence, que es va reunir durant la jornada amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va dir que «hem començat a facilitar la seva retirada segura de les prop de 20 milles (prop de 32 quilòmetres) a l'àrea al sud de la frontera turca», al mateix temps que va recalcar que hi ha un acord amb Turquia perquè «no iniciï operacions militars contra KobanI».

Així mateix, va dir que tots dos països «es comprometen a una resolució pacífica per a una 'zona segura', treballant sobre una base internacional, per garantir que la pau i la seguretat defineixi aquesta zona fronterera de Síria». A més, Turquia i els Estats Units s'han compromès a derrotar les activitats d'Estat Islàmic al nord-est de Síria i a coordinar els esforços en les instal·lacions de detenció i desplaçats en zones anteriorment controlades per Estat Islàmic».

Pence va posar l'accent en el fet que s'ha traslladat a Erdogan «la prioritat de respectar les vides humanes vulnerables, els Drets Humans i les comunitats religioses i ètniques a la regió».