Catalunya viurà avui la seva quarta vaga general en menys de dos anys vinculat al procés independentista, una convocatòria amb la qual culmina una setmana de mobilitzacions en protesta per la condemna dels líders del procés, que han anat acompanyades de disturbis i han elevat la tensió política. La vaga, convocada pels sindicats independentistes Intersindical-CSC i Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i no secundada pels sindicats majoritaris (CCOO i UGT), ha estat convocada amb motius laborals i econòmics com la reclamació de la derogació de la reforma laboral o la implantació d'un sou mínim de 1.200 euros, encara que es planteja coincidint amb les protestes a la sentència del procés.

A priori, la vaga impactarà especialment en l'educació, on la IAC té molta influència entre el professorat a través de la USTEC, i de l'administració de la Generalitat, un àmbit en el que la Intersindical-CSC ha guanyat posicions en l'últim any.

No obstant això, haurà de tenir en compte que Seat ha acordat una aturada tècnic de producció a la planta de Martorell des d'ahir a la tarda i durant tot el dia d'avui com a conseqüència de la vaga i els talls de carreteres que es poden desencadenar.

L'empresa automobilística i els sindicats van decidir ahir que, per evitar el risc que els treballadors no poguessin acudir al seu lloc de treball, i també que hi hagués problemes per rebre subministraments, s'ha decidit aquesta aturada tècnica en la producció.

De fet, la mobilitat serà molt probablement l'especial damnificada avui ja que els activistes i els vaguistes solen posar el focus des de primera hora del matí a intentar obstaculitzar el trànsit rodat i ferroviari.

Els serveis mínims decretats per la Generalitat garanteixen, de moment, el funcionament del 50% del metro i l'autobús urbà a Barcelona en hores punta, mentre que els trens de rodalies i regionals comptaran amb mínims del 33% durant tot el dia. Des de l'àmbit empresarial, la patronal Foment del Treball ha denunciat el caràcter polític de la vaga, mentre que Pimec s'ha mostrat més comprensiva amb les mobilitzacions contra la sentència del procés encara que ha alertat dels riscos per a l'activitat econòmica i empresarial.

L'última vaga general convocada per la Intersindical va ser el passat 21 de febrer, amb la qual es va protestar per l'inici del judici del procés. Amb anterioritat, el sindicat independentista havia convocat una altra vaga el 3 d'octubre del 2017, que va coincidir amb l'anomenada «aturada de país», per condemnar les càrregues policials a ciutadans durant el referèndum del 1-0; i el 8 de novembre del mateix any, en protesta per l'ingrés a la presó dels líders independentistes.

En l'aturada del 21 de febrer, la vaga es va fer visible als carrers i les carreteres de tot Catalunya, amb nombroses afectacions en la mobilitat per l'acció de grups d'activistes, molts d'ells dels CDR, encara que no va poder paralitzar el gruix de l'activitat econòmica. La normalitat va ser la tònica general llavors a les empreses i indústries de Catalunya i en punts neuràlgics com el Port de Barcelona, l'Aeroport del Prat i Mercabarna.

La vaga a Manresa

A la capital del Bages, els serveis mínims municipals seran realitzats per persones destinades a l'Oficina d'Atenció Ciutadana. Oficina d'Atenció Empresarial i atenció econòmica, Oficina d'Atenció Tributària; Contractació, patrimoni i inversions, Serveis Socials, Secretaria General, Escola d'Art, Conservatori de Música, Cementiri, Magatzem i Via Pública. Del bus urbà funcionaran totes les línies del servei, però amb menys freqüències. Pel que fa al servei de neteja, la prioritat avui serà mantenir el servei de la brigada d'acció immediata.

D'altra banda, el comitè de vaga 18 d'Octubre, format per col·lectius independentistes i moviments socials, ha convocat dues concentracions a les 6 del matí, una davant de la FUB i una altra a la Reforma. A les 11, hi haurà una manifestació a Sant Domènec.