Prop del 30% dels llocs directius o de comandaments intermedis a Espanya (concretament, el 28,73%) està en mans de dones, tres vegades més que fa 25 anys, quan la xifra era del 9,4%. Tot i això, encara està molt lluny d'una paritat efectiva, segons revela un informe de la consultora Ceinsa. El conseller delegat de la companyia, Josep Capell, va explicar que actualment només el 19,4% dels càrrecs directius estan ocupats per dones, mentre que en els comandaments intermedis aquest percentatge s'eleva fins al 31,5%. A més, l'informe revela que menys d'un 20% (el 18,9%) dels membres del comitè directiu són dones i que el 22% ocupen llocs directius però no són membres del consell.

Aquestes xifres contrasten amb les observades fa 25 anys, quan només un 5,4% dels llocs dels consells directius eren ocupats per dones.

Per la seva banda, les empreses nacionals o de capital mixt han incrementat la presència de dones en llocs directius del 9% el 1994 fins al 31% el 2019, així com les de capital estranger, que han passat del 10% de dones en llocs executius al 21%.

Per sectors, l'estudi apunta que l'activitat de l'empresa és un factor clau per determinar la presència de la dona en llocs executius. De fet, són les empreses de serveis i productes de gran consum les que tenen més presència de dones (30% i 31%, respectivament) i aquelles dedicades a activitats industrials clàssiques on hi ha un percentatge menor, quelcom que s'ha mantingut durant els últims 25 anys.

La presència de les dones en càrrecs directius és més gran en les àrees de recursos humans i màrqueting, on suposen més del 50% dels llocs de direcció o comandament intermedi, mentre que és menor en àrees com gerència (12,9%) o comercial (24,5%). Capell va destacar que precisament aquestes àrees fa 25 anys «estaven pràcticament vetades a les dones» i, per això, són les que han tingut un major increment de la seva presència.

Addicionalment, des de Ceinsa han explicat que les dones presenten un «percentatge d'abandonament» a meitat de carrera professional de les responsabilitats executives superior al dels seus homòlegs homes.

El conseller delegat de la firma ha afegit que, tot i que la presència segueix sent minoritària i se situa lluny de la paritat (50%), la tendència és clarament ascendent.