Més d'un milió de persones van sortir ahir als carrers de forma pacífica i espontània a la plaça Itàlia de Santiago de Xile, després d'una setmana de protestes violentes contra el Govern de Sebastián Piñera, segons va informar la intendència de la regió metropolitana de Santiago. Aquesta marxa, que ha estat batejada com la marxa més gran de Xile, es va convertir en la més massiva des del retorn de la democràcia al país, segons va recollir el diari La Tercera .

Davant d'aquest fet, el líder del Govern, Sebastián Piñera, va ordenar ahir a tots els seus ministres que posin els seus càrrecs a disposició del mandatari en el primer pas per a la configuració d'un nou executiu que respongui a les peticions de canvi sol·licitades per la població després de dies de protestes a tot el país, alhora que va començar a aixecar el toc de queda a diverses regions de Xile.

«He demanat a tots els ministres que posin el seu càrrec a disposició per poder estructurar un nou gabinet per poder enfrontar aquestes noves demandes i fer-nos càrrec dels nous temps», va confirmar el mandatari.

A continuació, el cap de l'Executiu va sol·licitar al Congrés xilè que doni suport a «l'enorme esforç» a emprendre per aplicar «l'ampli i profund» programa de reformes que demana la població.

El president Piñera, minuts abans, havia ordenat l'aixecament del toc de queda a Santiago després de la conducta «exemplar» demostrada pel milió de ciutadans que van sortir als carrers del país per expressar amb pau les seves crítiques a la política econòmica del Govern.

«La regió metropolitana és protagonista d'una marxa pacífica de prop d'un milió de persones que representen el somni d'un Xile nou, de forma transversal sense distinció», va indicar la intendent Karla Rubilar, alhora que va qualificar la jornada «d'històrica».

Les protestes van esclatar la setmana passada per la quarta pujada del preu del bitllet de metro en pocs mesos, però ràpidament van créixer fins denunciar la desigualtat social. Almenys 19 persones van morir i centenars van ser detingudes.

L'Institut Nacional de Drets Humans (INDH) va rebre denúncies sobre tortures, vexacions i altres abusos, i l'oficina de l'Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, l'expresidenta xilena Michelle Bachelet, va anunciar que enviarà dues persones al país per investigar aquests fets.