Amb el PP, no. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va prometre ahir que no farà «cap gran coalició amb el PP» després de les eleccions, tal com havia denunciat Pablo Iglesias (Unides Podem). «No pactarem un govern amb un partit que ha pactat amb l'extrema dreta, que banalitza la violència de gènere, la igualtat entre homes i dones i la història democràtica d'aquest país», va assegurar. Per contra, Sánchez va demanar a Iglesias que es comprometi també a «no bloquejar» la formació de govern després de les eleccions del 10-N. Aquestes paraules no van caure gaire bé al candidat del PP, Pablo Casado, que va acusar Sánchez d'haver-se tret «la màscara de Halloween» i de voler un «govern Frankenstein» amb els independentistes.

Sánchez va fer aquestes manifestacions en una trobada amb militants a Vitòria i en resposta a les invectives del líder de Podem, Pablo Iglesias, que en aquests últims dies ha acusat els socialistes de pretendre utilitzar Catalunya com a «excusa» per arribar a una entesa amb el PP després de les eleccions i aplicar receptes liberals a la crisi que s'acosta. «Jo responc clarament la seva pregunta: no hi haurà gran coalició. Respongui vostè la meva pregunta: bloquejarà el govern per cinquena vegada, o no?», va qüestionar Sánchez dirigint-se a Iglesias.

El líder socialista també va fer referència a Catalunya per afirmar que l'independentisme no ha fet l'autocrítica ni ha reconegut que «ha enganyat la ciutadania catalana, sobretot els que creien que la independència era possible». Ara, segons Sánchez, «el més important és que l'independentisme reconegui aquesta mentida i potser en algun moment surti un líder que els digui que la independència no és possible i que han de parlar amb l'altra part de Catalu-nya que no és independentista». En aquest marc, va recordar que, a l'altra banda, «a la Catalunya no independentista», hi ha «un líder disposat a dialogar dins de la Constitució i l'Estatut, que és Miquel Iceta i el PSC».

El PSOE centra aquests dies la campanya en combatre l'abstenció. Per això, ahir Sánchez va demanar «un esforç més» als militants perquè indueixin els seus companys i familiars a votar el PSOE. «Compartim una reflexió amb ells: el principal problema polític que té aquest país és el bloqueig», i només el PSOE pot «garantir un govern fort».

Des del PP, Pablo Casado no va trigar a replicar-lo. El líder popular va considerar ahir que Sánchez ha «deixat clar» que vol formar un govern «Frankenstein» amb Podem, nacionalistes i Bildu després del 10 de novembre.

Casado va considerar que el líder socialista «ja reconeix que va perdent» i s'ha tret la seva «veritable màscara» coincidint amb la festa de Halloween. «Des d'avui Sánchez ha deixat clar que ja ha triat soci, una altra vegada Podem i els nacionalistes. Qui no vulgui que Torra, Junqueras i Otegi manin a Espanya només pot votar el Partit Popular», va proclamar Casado en un acte de campanya a Vitòria.

El PP, «única» alternativa

Casado va assenyalar que, després de diverses setmanes «jugant al gat i la rata», Sánchez ha desvelat que es vol «tornar a disfressar de Frankenstein». Per això, el líder popular va afirmar que tots aquells que no vulguin que Sánchez segueixi a la Moncloa han d'escollir la «casella» del PP, que és «l'única alternativa possible».

Després de considerar que amb aquestes declaracions Sánchez ja està reconeixent que «va perdent» i que aquesta és la seva manera de respondre a les «exigències de Pablo Iglesias», el president del PP va situar de nou Sánchez com a culpable de l'actual bloqueig que viu Espanya i el va acusar de ser «incapaç de construir perquè és incapaç de pactar, de dialogar i de negociar».

D'altra banda, Vox amenaça de portar Pedro Sánchez i el Govern espanyol als tribunals si fa passos en favor de la plurinacionalitat. En una roda de premsa organitzada per l'ACN, el número u de Vox a Barcelona, Ignacio Garriga, va apuntar que, «si cal, es portarà el Govern espanyol als tribunals». «Es denunciarà qualsevol iniciativa legislativa que pretengui soscavar la sobirania nacional o l'ordre constitucional, ja sigui disfressat del concepte de plurinacionalitat o autodeterminació», va apuntar.