La plataforma Alerta Solidària, que defensa els set CDR empresonats per terrorisme, creu que no es poden donar per vàlides les declaracions de dos implicats, un dels quals va vincular el president Quim Torra amb un intent d'ocupar el Parlament, perquè van ser interrogats sota coacció i amenaces.

En un comunicat, Alerta Solidària ressalta que, a la vista del contingut del sumari d'aquesta causa que instrueix l'Audiència Nacional, un cop s'ha aixecat parcialment el secret, les acusacions contra els set empresonats -i dos CDR més que van quedar en llibertat després de ser detinguts- no tenen «cap fonament jurídic».

Segons Alerta Solidària, les declaracions de Jordi Ros i Ferran Jolis, que al principi van triar un advocat d'ofici, tot i que ara són defensats per aquesta plataforma independentista, no poden tenir cap tipus de validesa jurídica en un Estat democràtic.

Segons Alerta Solidària, aquests dos detinguts van trigar entre 5 dies (Ros) i 25 (Jolis) a poder accedir a un advocat de confiança, un cop ja s'havien produït les declaracions, malgrat que en els vídeos dels interrogatoris no s'aprecia que posessin cap impediment a ser assistits per un advocat d'ofici. A més, remarquen que les declaracions de tots dos es van fer «com a mínim» en un context de «coaccions i amenaces directes» cap a ells i cap a les seves famílies.

Segons aquesta organització, els detinguts van patir unes condicions «inhumanes» de detenció sota custòdia de la Guàrdia Civil, ja que van ser traslladats encaputxats, van estar dies sense dormir i van ser interrogats de matinada i durant hores «sense cap tipus de garantia jurídica».

En una atenció als periodistes aquest dijous, l'advocat i portaveu d'Alerta Solidària Xavi Pellicer va dir ahir que «dins del sumari no hi ha cap element que fonamenti» vincles amb el president de la Generalitat, Quim Torra. Segons Pellicer, si existís algun vincle amb Torra «serien els mateixos vincles que pot tenir qualsevol ciutadà o ciutadana amb uns representants polítics».