Víctor Terradellas, exreponsable de Relacions Internacionals de CDC, president de la fundació Catmón i investigat per una trama de frau en subvencions, va confeccionar una llista política de caps dels Mossos d'Esquadra, als quals puntuava en una llibreta i catalogava en funció del seu nivell de «patriotisme» o «lleialtat institucional».

Entre els Mossos «classificats» figura el surienc excomissari en cap dels Mossos Miquel Esquius, a qui Eduard Sallent va rellevar el mes de juliol passat després d'onze mesos en el càrrec. Esquius és valorat per Terradellas amb punts positius en els tres conceptes, més l'afegit: «CDC Cultural evolutiu cap a la ind».

La classificació d'agents de la policia catalana, de la qual informaven ahir El Periódico i La Vanguardia, consta en una llibreta que va ser intervinguda al maig de l'any passat per la Policia Nacional a Víctor Terradellas, en el marc d'una investigació que dirigeix el titular de jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona per un frau en la concessió de subvencions a fundacions afins a CDC.

La llibreta, que per referències de les anotacions dels investigadors situen entre setembre del 2016 i octubre del 2017, inclou un esquema de la cúpula de la policia catalana en aquesta etapa, quan estava al capdavant del cos el major Josep Lluís Trapero abans de ser destituït per l'activació de l'article 155. Les anotacions manuscrites que ara investiga el jutge contenen una classificació de 45 caps dels Mossos d'Esquadra, que són puntuats en funció del seu «patriotisme i determinació», «capacitat de gestió i carisma» o «lleialtat institucional», amb signes positius i negatius o interrogants, en funció dels casos.

A la llibreta de Terradellas, l'actual comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, que en l'època era responsable d'intel·ligència, és classificat amb signes positius en tots els extrems i amb l'anotació «molt» en la valoració del seu patriotisme, com exmembre del sindicat nacionalista Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya. D'altra banda, Terradellas va instar l'expresident català Carles Puigdemont a nomenar un fiscal general de la República Catalana i 400 mossos d'esquadra lleials «al seu servei» després de la declaració d'independència del 27-O. Així consta en un fil de WhatsApp que Terradellas va enviar a Puigdemont el 29 d'octubre del 2017, dos dies després que el Parlament aprovés la DUI, i que va ser intervingut per ordre del jutge que investiga una presumpta trama corrupta per a la concessió fraudulenta de subvencions a fundacions de l'entorn de CDC.

En els missatges telefònics, que no consta que Puigdemont respongués, Terradellas aconsella l'expresident català sobre els passos a seguir per «guanyar la partida de les legitimitats» i demostrar «sentit d'Estat i control del moment polític», plans en què assegura està d'acord el bagenc David Bonvehí, llavors coordinador organitzatiu del PDeCat, també, el seu grau de lleialtat (molts us seran lleials a vós i a Trapero)», diu el WhatsApp.