La ministra portaveu en funcions, Isabel Celaá, va recordar ahir que el preacord signat pel president de Govern en funcions, Pedro Sánchez, amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, per formar un Executiu de coalició és «l'única alternativa possible en el nou escenari». És, a més, «la clau que pot obrir la porta de la governabilitat» i que, entre d'altres, té com a objectiu superar la «crisi territorial» a Catalunya, va precisar.

Celaá va reiterar que qualsevol solució a aquesta crisi s'ha d'ajustar a la Constitució i a l'Estatut català. «Ni un pas fora de la Constitució, ni un pas enrere», va dir la ministra, que va apel·lar a la responsabilitat de tots els partits -excepte la ultradreta perquè, segons la seva opinió, ja s'ha autoexclòs- per deixar enrere aquesta «crisi territorial», a la qual abans dels comicis denominava «crisi de convivència». Els que s'oposen als camins oberts per la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, va afegir, hauran d'explicar «per què i quina alternativa proposen». Segons Celaá, «l'independentisme ha d'abandonar el seu monòleg» i reconèixer els qui no són independentistes, cosa per a la qual va incidir que «cal sentit d'Estat».

El lehendakari, Iñigo Urkullu, per la seva banda, va mostrar ahir la disposició «absoluta» del seu Executiu perquè es garanteixi la governabilitat a Espanya i poder donar així resposta als reptes econòmics, socials, territorials i polítics. En resposta a una pregunta sobre l'escenari polític que s'obre davant la possibilitat que es formi un Govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem, el cap de l'Executiu basc va dir que cal veure-ho com «una oportunitat que cal aprofitar». A més dels nacionalistes, el PSOE ja ha mantingut contactes amb Teruel Existe, que ha vinculat el seu suport a Sánchez al fet que el Govern assumeixi un pacte d'Estat per al reequilibri territorial.