ERC va instar ahir el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, a «moure's més que mai» per facilitar una «taula de negociació» sobre el conflicte català «on no hi hagi condicions i es pugui parlar de tot», i buscarà la «unitat d'acció» a Madrid amb JxCat i altres forces sobiranistes.

Una setmana després de les eleccions del 10-N, ERC segueix oposant-se, de moment, a facilitar la investidura de Sánchez, a diferència de la postura que va adoptar després dels comicis del 28-A. Des de llavors, han succeït fets que han dificultat més als 13 diputats republicans al Congrés ajudar a desbloquejar, amb la seva abstenció, la formació d'un govern de progrés. A més de la sentència del procés, també dificulta l'aval republicà a la investidura de Sánchez el to emprat en campa-nya pel president en funcions en dirigir-se als independentistes, els recursos del Govern central al Tribunal Constitucional contra mocions i resolucions del Parlament, el judici al president Torra i la possibilitat d'un avançament electoral a Catalunya el 2020, que exacerba els recels entre ERC i JxCat.

Aquesta setmana, ERC es reunirà amb JxCat, la CUP, EH Bildu i BNG per buscar una unitat de vot a la investidura de Sánchez, que els republicans només facilitaran si s'obre una taula de negociació «entre iguals», «sense condicions», amb un «calendari fixat» i «amb garanties» de compliment dels acords que s'adoptin.

«Lamentablement, en el procés d'investidura del juliol no va ser possible construir aquesta unitat d'acció a nivell de votació al Congrés dels Diputats, però no per això renunciarem a buscar-la ara [...]. En les reunions dels propers dies, el que volem és poder construir aquesta unitat d'acció, que per a nosaltres passa per fer un front comú per aconseguir la taula de negociació», va dir en roda de premsa la portaveu d'ERC, Marta Vilalta. Més enllà de la crida a la «unitat estratègica» de les forces independentistes al Congrés, Vilalta va emplaçar Sánchez a «moure's més que mai».