El cap en funcions de l'Executiu espanyol, Pedro Sánchez, va confiar ahir poder formar un Govern amb plenes capacitats «les pròximes setmanes» i va prometre als empresaris que el seu gabinet complirà amb la disciplina fiscal i treballarà «dins dels marges financers que permet la realitat econòmica».

Així ho va assenyalar Sánchez en una intervenció davant la 6a Cimera de l'Empresa Familiar Europea a Madrid, en la qual va subratllar com de necessari resulta l'estabilitat política per a les inversions i es va comprometre a desplegar polítiques socials «dins dels marges financers».

Es tracta del primer missatge que llança Sánchez als empresaris després del preacord aconseguit amb Unides Podem per formar un govern de coalició i després que la Comissió Europea hagi tornat a advertir que Espanya corre el risc d'incomplir els objectius de dèficit i deute públic, conforme al pla pressupostari remès per l'Executiu a Brussel·les. Sánchez va posar l'accent en què Espanya necessita estabilitat institucional «el més aviat possible», en ser «indispensable» per a les empreses, per la qual cosa serà el «pilar» sobre el qual s'assentarà el treball en la nova legislatura, i va subratllar la importància de disposar d'un Govern en plenes funcions sobre el qual «no pesi l'amenaça de la provisionalitat».

«Confio que les pròximes setmanes acabi el bloqueig polític i tinguem un govern amb plenes capacitats», va asseverar Sánchez, el qual va advocar per obrir una nova etapa en la qual es recondueixi la «crispació i el desacord polític» mitjançant acords. «Per primera vegada en molt de temps tots els actors polítics estan molt d'acord que aquest és el camí que ens uneix», va emfatitzar.

Al seu torn, va marcar la importància de tenir «seguretats i certeses» per als agents econòmics, per la qual cosa va mostrar el compromís del Govern amb l'estabilitat pressupostària i la disciplina fiscal, a través del compliment dels objectius d'estabilitat acordats amb la UE, alguna cosa que ha assegurat davant els empresaris que formarà part dels «eixos vectors» del nou Executiu que resulti.

En aquest sentit, Pedro Sánchez va defensar que un govern «responsable» pot prioritzar la dimensió social, però l'ha de fer «dins dels marges financers que permet la realitat econòmica», amb la finalitat de tancar bretxes i reforçar l'«estabilitat econòmica, política i institucional».