La consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha remès a l'executiu central el sondeig efectuat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat a 3.600 persones de tot Espanya perquè, a la llum dels resultats, accepti seure en «una taula de diàleg».

L'estudi demoscòpic determina, entre altres qüestions, que el 36,2% dels espanyols serien favorables a la celebració d'un referèndum perquè els catalans decidissin «quina relació volen» entre Catalunya i la resta de l'Estat, davant del 51,8% que estaria en desacord, mentre que el 33,9% veuen injust l'empresonament dels dirigents independentistes. El sondeig es va realitzar entre el 9 de setembre i el 17 d'octubre, és a dir, majoritàriament els dies anteriors a conèixer-se la sentència condemnatòria contra els líders independentistes dictada pel Tribunal Suprem (el 14 d'octubre).

En la missiva, dirigida a la vicepresidenta de Govern en funcions, Carmen Calvo, Budó diu que «el conflicte» català només se solucionarà «des de la negociació» i, per això, demana al Govern espanyol acceptar compartir una «taula de diàleg» a la qual hi hagi una «voluntat sincera i franca d'arribar a acords que permetin avançar». En la mateixa taula hauria de poder-se parlar «de la llibertat de presos polítics i exiliats, del reconeixement de l'autodeterminació del nostre país i del progrés social i econòmic per a tothom», afegeix el Govern.

La consellera diu a la carta que el sondeig encarregat del CEO ha posat el focus «en temes que habitualment no es consulten o bé que no transcendeixen» però que, així i tot, són «fonamentals per garantir una futura convivència d'entesa i cordialitat entre tots». El català és «un conflicte que traspassa les fronteres de l'Estat espanyol i que també preocupa la resta d'institucions europees. Un conflicte que els últims anys s'ha judicialitzat d'una manera exponencial i que ha comportat l'existència de presos i preses polítiques i d'exiliats i exiliades, la persecució de les idees i dels moviments socials i la regressió de drets fonamentals», afirma Budó.

Davant aquesta crisi, afegeix la consellera, el sondeig apunta que «la majoria de catalans i un gran nombre d'espanyols creuen que el conflicte actual s'ha de resoldre de forma eminentment política, a través de la via del diàleg i la negociació», i constata «un alt grau d'insatisfacció amb el funcionament de la democràcia espanyola, tant a Catalunya com a Espanya».