La portaveu de JxCat al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, va fer unes declaracions a la revista Mirall en les quals afirmava que és «molt lleig, deslleial i poc procedent en termes de lleialtat institucional» que Aragonès digués dimecres que «no és descartable però tampoc necessari» que Quim Torra sigui present a la taula de negociació entre governs. Posteriorment, Borràs va admetre que no ho havia dit «en aquests termes» i que «la pregunta era més àmplia i parlava del desprestigi al qual alguns volen sotmetre la figura del president»

«Situació anòmala»

El ministre d'Exteriors, Josep Borell, va assegurar ahir que és una «situació anòmala» que la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, «depengui» del president d'ERC, Oriol Junqueras, condemnat per l'1-O. En una entrevista a Onda Cero, el ja extitular d'Exteriors va responsabilitzar el PP per no voler facilitar la investidura. Va dir que els socialistes no volen unes terceres eleccions i que busquen la majoria parlamentària en un «altre lloc». També va reconèixer que l'aritmètica parlamentària sorgida del 10-N requereix l'abstenció d'algun grup. Borrell va negar que ERC sigui una formació «progressista» i va afirmar que el seu «nacionalisme inflexible és als antípodes d'una posició progressista».

Posteriorment, Borrell es va mostrar contundent en el seu comiat del ministeri d'Afers Exteriors en un acte en què va proclamar la seva condició de «català, espanyol i europeu» i va reconèixer esgarrifar-se quan sent algú dir que ser català és «incompatible amb ser espanyol».

Orgullós del «país que tenim»

«Podem estar molt orgullosos del país que tenim. Jo soc català, soc espanyol, soc europeu, no em cansaré de dir-ho, sento les tres coses alhora, les tres identitats, que són completament complementàries entre si, compatibles, mútuament enriquidores», va dir poc després que el Consell de Ministres aprovés el seu cessament com a membre de l'Executiu per assumir la funció d'Alt Representant de la UE. Borrell es va acomiadar del ministeri assegurant que és l'adeu més costós de la seva dilatada carrera política. «Jo me n'he anat de molts llocs. I mai he marxat amb tanta pena i amb tant sentiment com estic marxant avui», va reconèixer davant la ministra de Defensa, Margarita Robles, que assumirà temporalment les tasques d'Exteriors. «M'esgarrifo quan sento a algú que diu que ser català és incompatible amb ser espanyol o que aboca sobre Espanya un torrent d'injúries a les quals hem hagut de fer front des d'aquest ministeri», va dir en un acte en què també van ser presents els seus tres secretaris d'Estat i la representant d'Espanya Global, Irene Lozano.