La Cambra de Comerç de Barcelona va reclamar ahir que si es dona suport a la investidura de Pedro Sánchez «s'asseguri el dèficit acumulat en infraestructures». A més, va demanar que l'acord «incorpori el reconeixement al dret a l'autodeterminació i l'alliberament dels presos i preses polítiques i el retorn dels exiliats».

La Cambra calcula que el dèficit d'infraestructures a Catalunya és proper als 45.000 milions d'euros acumulats (mesurat en estoc de capital d'inversió), i per això va exigir que s'investeixi un president de govern espanyol «només si el candidat reconeix i adopta el compromís de solucionar aquest dèficit, si cal, prioritzant els propers anys les inversions de Catalunya en detriment de la resta de l'Estat».

La Cambra calcula que solucionar totes les mancances d'infraestructures denunciades fins ara té un valor de 15.000 milions d'euros ique caldrien 30.000 milions d'euros més «per poder vertebrar el país». Amb aquests recursos s'haurien de fer noves carreteres «adequades i sense peatge», tenir uns serveis de rodalies «en condicions i ampliats» més enllà de l'àrea metropolitana de Barcelona, i ports i aeroports «de primera sense limitacions».

Per a la institució, aquest dèficit «només té sentit des de la voluntat d'un model espanyol que deliberadament ha volgut invertir arreu de l'Estat en detriment de Catalunya». A més, va apuntar que el reconeixement del dèficit garanteix que, en cas de negociació d'actius i passius per un procés d'independència, la part que no s'hagi executat es tingui en compte en les negociacions «en tant que es tracta d'un deute del regne d'Espanya envers Catalunya».

D'altra banda, va demanar que, en benefici de l'estabilitat política i econòmica, es resolgui «definitivament» el conflicte català, i va valorar que això passa pel reconeixement del dret a l'autodeterminació i l'alliberament dels polítics presos. Sobre l'autodeterminació, va apuntar que «només des d'una visió jacobina dels estats més pròpia dels segles XIX i XX es pot entendre que es denegui la possibilitat d'un poble com el català a triar si vol ser governat pel seu propi parlament».