El Parlament ha viscut aquest dilluns un ple tens, amb interrupcions i una crisi oberta entre JxCat i ERC que ha dut a la no aprovació dels comptes de la cambra catalana. La retirada de l'escó a Quim Torra per part del president del Parlament, Roger Torrent, ha fet que el president de la Generalitat perdés el seu dret a vot i, en senyal de protesta, la resta de diputats de JxCat s'han negat a participar en cap de les votacions previstes. Això ha provocat que els comptes fossin rebutjats amb cap vot a favor, 16 vots en contra dels comuns, PP i la CUP, i 82 abstencions de Cs, PSC-Units i ERC. La Junta de Portaveus ha decidit seguidament ajornar el ple fins a la setmana que ve. El punt de l'ordre del dia que queda pendent és el debat general de corrupció impulsat per Cs.

Ha estat el president del grup de JxCat, Albert Batet, enmig del ple del Parlament, qui ha anunciat que la seva formació no participaria en cap de les votacions mentre el president de la Generalitat, Quim Torra, segueixi sense poder emetre el seu vot. "Si Torra no pot votar, nosaltres tampoc votarem", ha dit, en referència a les votacions dels pressupostos del Parlament i un parell més d'iniciatives. I és que per a Batet, "no es pot blanquejar una situació que no pertoca". "El president ha de poder votar, te els drets i hi ha marge per trobar una solució", ha dit, tot reiterant la seva petició per suspendre el ple i "trobar un acord" entre els independentistes per fer front a la situació de Torra. "Hi ha marge i es pot fer", ha conclòs.

Torra: «Demano, president Torrent, que garantiu els meus drets com a diputat»

"Sóc diputat i president, i només el ple del Parlament pot canviar això. Cap secretari general té les competències per fer-ho i demano, president Torrent, que garantiu els meus drets com a diputat". Amb aquestes paraules, el president de la Generalitat ha volgut intervenir al ple després que el president de la cambra, Roger Torrent, hagi explicat que a partir s'aleshores no es podria comptabilitzar el seu vot per "garantir la validesa de les votacions". Torra, a més, ha assegurat que confia que "el Parlament reverteixi aquest fet il·legal" que suposa per a ell la retirada del seu escó. "Si no és així, es posaran en risc la continuïtat de les institucions", ha avisat Torra. Torrent, per la seva part, ha volgut anunciar la retirada del vot a Torra denunciant que "el Suprem i la JEC han segrestat l'escó al president".

La tibantor entre ERC i JxCat ha començat a primera hora, després que la Mesa del Parlament de Catalunya ha pres nota de l'escrit del secretari general, Xavier Muro, on es dona instruccions perquè es retiri l'escó al president de la Generalitat i diputat de JxCat, Quim Torra. Amb aquest tràmit, que la majoria de membres donen per purament administratiu, s'assumeix de manera general que Torra ja no disposa del seu escó i que al ple d'aquest dilluns a la tarda ja no podria votar. De fet, fins i tot JxCat ho ha donat per fet, donat que la seva proposta presentada a la Mesa per "deixar sense efecte" l'escrit del secretari general, desautoritzar les seves instruccions i evitar que Torra es quedi sense escó i sense vot, no ha pogut ser votada ni aprovada per la Mesa. Per tant, també el grup del president ténia assumit que, si no es trobava una sortida diferent a la situació, Torra no podria votar ja a la tarda.

JxCat intenta desautoritzar el secretari

El secretari general ha presentat l'escrit a primera hora del matí, i les reunions entre JxCat, ERC i la CUP no han aconseguit dibuixar un abordatge conjunt de la situació abans de la reunió de la Mesa del Parlament. Així que, arribat el moment, la Mesa ha tractat la qüestió, ha recepcionat el document de Xavier Muro explicat per ell mateix, i ha pres nota del seu contingut. No calia cap votació perquè l'escrit es limitava a informar als membres de l'òrgan que donava compliment a la retirada de l'escó de Torra i que iniciava les instruccions per fer-ho efectiu.

Amb tot, JxCat ha intentat desautoritzar el secretari general volent forçar una votació a la Mesa que deixés sense efecte el seu escrit per considerar-lo "contrari a la legalitat". El vicepresident primer de la cambra, Josep Costa, ha estat l'encarregat de fer arribar la seva proposta a la reunió, que incloïa "deixar sense efecte les instruccions dictades pel secretari general; confirmar la condició de diputat de Quim Torra i Pla; requerir la Junta Electoral Central perquè anul·li el seu acord de 23 de gener de 2020, d'acord amb el que preveuen l'article 39.5 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 44 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa-administrativa, prèviament a la interposició del corresponent recurs contenciós-administratiu; i publicar-ho al BOPC".

Des de la Mesa, però, han escoltat la proposta i han preferit no sotmetre-la a votació, entenent que la recepció i presa en consideració de l'escrit del secretari general és una qüestió merament administrativa i no procedia una proposta d'aquestes característiques. És per això que, en sortir, tots els grups membres de la Mesa han donat per fet que les instruccions de Muro es porten a terme i Torra deixa de ser diputat del Parlament, fent impossible que aquesta tarda voti al ple.

Fonts d'ERC i de la presidència del Parlament, a més, asseguren que els republicans no comparteixen l'operació que consideren que han liderat la JEC i el Suprem per retirar l'escó a Torra, però insisteixen que la seva intenció és fer compatible que les votacions del Parlament tinguin seguretat jurídica i validesa -és a dir, que no puguin ser impugnades per un vot emès que potser no hauria de poder-se fer-, amb donar suport a Torra i a tots els recorreguts jurídics i de recursos que tenen oberts. De la mateixa manera, insisteixen que no qüestionen en cap moment el paper de Torra com a president i que el reconeixen com a tal.