07 de febrer de 2020
07.02.2020

Sánchez i Torra encapçalaran aquest mes una taula de diàleg que no tindrà mediador

El president de la Generalitat va demanar evitar generar «falses expectatives» amb les reunions entre els dos governs

06.02.2020 | 23:37
Pedro Sánchez anuncia que la primera reunió de la taula de governs serà al febrer

El president del Govern central, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, es van comprometre ahir a posar en marxa aquest mes la taula de diàleg entre governs, que no tindrà la figura d'un mediador i estarà encapçalada per ells dos.

Sánchez i Torra es van reunir al Palau de la Generalitat durant una hora i mitja en aquesta primera trobada després de més d'un any, en què van acordar la constitució de la taula i van coincidir en el seu compromís que el diàleg comenci a caminar, tot i reconèixer com d'allunyats segueixen els seus plantejaments sobre Catalunya. D'autodeterminació i presos polítics vol parlar Torra en aquesta taula, mentre que Sánchez aposta per millorar l'autogovern. Una mostra, assenyalava el president del Govern central, de la disparitat de les posicions de tots dos.

Sánchez, a més, va portar a la reunió un document de 44 punts amb el qual el Govern central intenta donar resposta a les demandes que al llarg dels anys han fet els últims tres presidents de la Generalitat, Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra. Però Torra va insistir que les qüestions d'aquest document que no parlin del conflicte català –les més sectorials– es desenvolupin a la Comissió Bilateral Govern central-Generalitat, que també se celebrarà aquest mes de febrer o fins i tot es podrien resoldre, en la seva opinió, «en un sol Consell de Ministres».

Pedro Sánchez, després de la trobada, va remarcar que ahir començava una nova etapa, la de la recerca del «retrobament», i va insistir en la disposició d'ambdues parts per posar en marxa un diàleg «honest, obert i respectuós» després d'una dècada de desencontre i conflictes que ha donat un «balanç lamentable». «Ningú no ha guanyat i tots hi hem perdut» en aquest temps, va insistir el cap de l'Executiu, que va demanar «generositat, paciència i determinació» davant aquest diàleg que, com va reconèixer, no serà gens fàcil. Va ser Sánchez qui va confirmar que la taula de diàleg entre governs no tindrà mediador, com reclamava part de l'independentisme.

Perquè mentre ERC no explicita ara que el mediador sigui una condició per a aquest diàleg, JxCat sí que ho havia posat sobre la taula: en els últims dies la mateixa consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ho plantejava com una «garantia» necessària.

«El mediador seran els 47 milions d'espanyols», que seran «testimonis» d'aquest diàleg «sincer, franc i transparent», va dir Pedro Sánchez, i així va descartar aquesta figura per a la taula. I va admetre, d'altra banda, que seguirà havent-hi sectors contraris a l'entesa amb la Generalitat, que seguiran defensant «la imposició» com a única forma de resoldre el conflicte, però va apostar per superar aquestes resistències perquè són «molts més», ha considerat, els que volen l'entesa. «El camí no serà fàcil, no serà ràpid, hi ha ferides molt profundes, portarà temps i esforç», i tot això és raó perquè comenci «com més aviat millor», va assenyalar Sánchez.

Autodeterminació i repressió


El president de la Generalitat, per la seva banda, va demanar evitar generar «falses expectatives» amb la taula de diàleg entre governs. Però va deixar clara, això sí, la seva intenció d'encapçalar juntament amb Sánchez aquesta taula, que va ser fruit de l'acord d'investidura entre socialistes i ERC i davant la qual al principi Torra i el seu partit, Junts per Catalunya, es mostraven reticents. I tot i que Sánchez suggeria en la seva compareixença que serà a la primera reunió de la taula, Torra va considerar que tots dos han de continuar en totes les trobades que se celebrin. El contrari, va dir, no contribuirà en el mateix grau a la «resolució del conflicte polític» perquè no tindria el «lideratge dels que representen a hores d'ara Catalunya i Espanya».

Torra va insistir que la taula ha d'abordar dues qüestions que estan en «l'arrel del conflicte polític», i que són «l'exercici del dret a l'autodeterminació» i la «fi de la repressió». «Sobre autodeterminació m'ha respost que «autogovern dins la Constitució», i no he obtingut resposta sobre la fi de la repressió», va explicar Torra després de la trobada amb Sánchez.

Salutació cordial


La trobada entre els dos presidents va arrencar amb puntualitat a les 12 del migdia quan Sánchez va ser rebut per Torra a les portes del Palau de la Generalitat a la plaça de Sant Jaume (acordonada pels Mossos d'Esquadra), en un gest inusual, per donar relleu a la franja institucional de la cita. Després d'una salutació, gestos cordials i una encaixada de mans, tots dos van passar revista, sobre una catifa vermella, a una formació de gala dels Mossos d'Esquadra al Pati de Carruatges.

Sánchez va saludar el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, mentre que Torra feia el mateix amb la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i el director de Gabinet de Presidència, Iván Redondo. Després els dos presidents es van desplaçar a la sala, on es van reunir, en què Torra va lliurar a Sánchez dos llibres – Inventing human rights, de Lynn Hunt, i Llibertat i sentit, de Lluís Solà– que aborden qüestions com els drets humans i la llibertat. El president del Govern central no portava regal, però sí el document amb propostes per negociar, que Moncloa ha denominat «Agenda per al retrobament».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit