L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera de Treball Dolors Bassa van sortir ahir unes hores de la presó en el primer dia en què se'ls va aplicar l'article 100.2 del reglament penitenciari, que els permet sortir de de la presó per cuidar familiars i exercir voluntariat.

Com el líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que va sortir el 13 de febrer per primer cop de la presó per anar a treballar, Forcadell i Bassa van abandonar ahir durant unes hores el centre penitenciari en aplicació de l'article 100.2, que les presons catalanes també han concedit de moment a l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez i a l'exconseller d'Interior Joaquim Forn.

Forcadell, condemnada a onze anys i mig de presó per sedició, va abandonar cap a 2/4 de 9 del matí la presó de Mas d'Enric del Catllar (Tarragonès), per dur a terme tasques de voluntariat i cuidar la seva mare, d'edat avançada.

La junta de tractament de Mas d'Enric va acordar el dia 12 de febrer aplicar a Forcadell l'article 100.2, que permet flexibilitzar el règim penitenciari, perquè pugui sortir tres dies entre setmana, nou hores cada dia, incloent-hi el desplaçament d'anada i tornada a la presó.

En el seu compte de Twitter, l'expresidenta del Parlament va penjar una foto seva sortint a peu de presó, amb l'expressió: «Persistim».

Poc després de Forcadell, cap a les 12 del migdia, va abandonar la presó gironina de Puig de les Basses l'exconsellera de Treball Dolors Bassa, a qui la junta de tractament va aplicar l'article 100.2, que en el seu cas li permet sortir de la presó tres dies a la setmana, vuit hores cada jornada, per tenir cura d'un familiar d'edat avançada.

Dolors Bassa és la primera exconsellera del Govern de Carles Puigdemont condemnada després del judici al Tribunal Suprem a la cúpula del procés que pot sortir de la presó en aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari.

Fins ara, les presons catalanes han aplicat aquest article, que flexibilitza el règim penitenciari, a cinc dels nou líders del procés condemnats a penes de presó pel Suprem, a Cuixart, que el va començar a exercir el 13 de febrer per anar a treballar i exercir de voluntari, Forcadell i Bassa, a més de Sànchez i Forn, que encara no l'han activat.

Dels cinc casos en què les presons han acordat aplicar l'article 100.2, que és d'aplicació immediata i que requereix de la ulterior aprovació del jutge de vigilància penitenciària, fins ara la Fiscalia únicament ha demanat que es revoqui la de Cuixart, perquè considera que la seva condemna també té una finalitat «d'intimidació» a la societat per dissuadir de la comissió de delictes.

Mediapro

En el cas de Forn, que compleix condemna de deu anys i mig a la presó de Lledoners, treballarà al departament legal de l'empresa audiovisual Mediapro, on s'encarregarà dels temes de dret penal, durant el permís que li ha concedit la junta de tractament de la presó en virtut de l'article 100.2 del reglament penitenciari.

Forn podrà sortir de la presó dotze hores i mitja al dia, cinc dies a la setmana, de dilluns a divendres. En un missatge a Twitter, el soci i fundador de Mediapro Tatxo Benet va anunciar que l'exconseller d'Interior començarà a treballar en aquesta companyia a partir de dijous que ve. El director de Mediapro, Jaume Roures, també va avançar la seva intenció de contractar Joaquim Forn durant la seva participació en un programa de Catalunya Ràdio.

La consellera de Justícia, Ester Capella, va assegurar la setmana passada que és «previsible» que es pugui aplicar l'article 100.2 als nou presos del procés i no va descartar que a algun d'ells se li concedeixi el tercer grau quan es revisi, abans de juny, la seva actual classificació. La portaveu del Govern central, María Jesús Montero, va dir ahir que l'Executiu «està absolutament tranquil que es compleix la llei» en el cas de les exdirigents catalanes Carme Forcadell i Dolors Bassa, que surten de la presó per l'article 100.2, i va criticar que es facin «escarafalls» o «interpretacions».

El 100.2 el proposen les juntes de tractament de les presons, integrades per juristes, psicòlegs, educadors socials, metges i mestres, i els eventuals recursos s'esgoten a l'Audiència de Barcelona, a diferència de la classificació penitenciària, en què l'última paraula la té el tribunal sentenciador.