El Govern de la Comunitat de Madrid va decretar la suspensió de tota l'activitat educativa durant 15 dies a partir de demà per evitar l'expansió del coronavirus a l'autonomia, que concentra la meitat de contagis d'Espanya (578) i on hi ha 17 morts. La mesura afectarà 1,5 milions d'alumnes. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va informar d'aquesta mesura, adoptada en un Consell de Govern celebrat ahir amb caràcter extraordinari per determinar els passos a fer.

La mesura, va explicar Ayuso, afecta l'activitat docent presencial «a tots nivells»: escoles bressol, educació infantil, primària, batxillerat, centres de formació professional i universitats. Únicament els centres d'educació especial seguiran oberts.

Illa va justificar la decisió en el fet que les últimes dades, que eleven a 1.204 els contagiats, el doble que diumenge, i a 28 els morts, «indiquen un canvi a pitjor de l'evolució de la malaltia» des de diumenge a la tarda. Però Sanitat i les autonomies també van acordar dirigir diverses recomanacions a tot el territori nacional, no només a aquestes zones de transmissió alta, com són fomentar la cura domiciliària de la gent gran i que les persones amb malalties cròniques o amb multipatologies limitin tant com sigui possible sortir de casa i la seva activitat social.

En qualsevol cas, el consell del seu departament és evitar llocs concorreguts en què no és possible mantenir la distància de seguretat interpersonal d'almenys un metre.

També va aconsellar evitar viatges innecessaris i va tornar a insistir que les persones que comencin a presentar símptomes respiratoris o febre es quedin al seu domicili i truquin als serveis sanitaris, així com en la importància de les mesures relacionades amb la higiene personal, que «potser són les més eficaces per prevenir el contagi».

Paral·lelament, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van seguir amb la notificació d'aïllament a diversos afectats a Logronyo i a diferents municipis de la Rioja, de la mateixa forma que diumenge van fer a la ciutat d'Haro, on es concentren la majoria dels contagis.