El Departament de Salut ha confirmat aquest dimarts a la tarda 24 casos nous de coronavirus a Catalunya i la xifra de persones infectades puja a 125, 18 de les quals es troben en estat estat greu. Entre les mesures de contenció anunciades per la Generalitat hi ha la cancel·lació de tots els esdeveniments esportius durant almenys les properes dues jornades mentre que es descarta, ara per ara, tancar els col·legis. A nivell estatal, el nombre d'afectats per coronavirus ja suma 1.639 casos i hi ha 36 persones mortes. Segons les últimes dades facilitades pel ministeri de Sanitat, la comunitat més afectada és la de Madrid, amb 782 casos, seguida del País Basc, amb 195. La Rioja és la tercera en nombre d'afectacions, amb 155 casos i Catalunya ocupa la quarta posició amb els 125 esmentats.

Impacte en l'educació

En roda de premsa després de la reunió setmanal del consell executiu, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que els positius registrats a Catalunya per coronavirus són "molt inferiors" als detectats a d'altres punts d'Espanya i que, a més, en tots els casos es pot determinar la seva "traçabilitat" així com els "contactes" que han mantingut els afectats.

És per això que, de moment, es descarta tancar les escoles. Sí que s'ha demanat aturar les activitats fora dels centres en què hi participi més d'una escola. Paral·lelament, les vuit facultats de medicina i Ciències de la Salut de les universitats catalanes sí que han decidit suspendre les pràctiques clíniques en hospitals, a causa de la situació d'epidèmia pel coronavirus, amb estudiants també confinats. Així ho han anunciat en un comunicat conjunt els degans de les facultats Medicina i Facultats de Medicina i Ciències de la Salut de la UAB, UB, UdG, UdL , UIC, UPF, URV, UVic-UCC.

Segons els degans, ara "és recomanable suspendre les pràctiques clíniques en aquells centres o àrees concretes dels centres on hi ha un volum alt de pacients ingressats amb COVID-19".

Evitar visites al metge imprescindibles

El president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Pedrós, ha considerat convenient desprogramar "l'activitat assistencial no fonamental i que pugui ajornar-se" i evitar visites i contactes "no imprescindibles amb pacients immunodeprimits o persones grans en centres sociosanitaris i residencials" .

Pedrós ha opinat que, davant l'epidèmia de COVID-19, "els objectius principals en aquests moments són protegir-nos del contagi innecessari, protecció dels professionals sanitaris i protegir els més vulnerables".

Crida a no trucar al 061; cal fer-ho al 112

La preocupació de Salut se centra ara a aconseguir reduir "l'allau de trucades" al telèfon 061 Salut Respon, que ha crescut "de manera extraordinària els últims dies", amb 18.000 trucades ahir, dilluns.

Per això, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha fet una crida a "fer un ús responsable del 061" i ha recordat que els ciutadans poden trucar als seus ambulatoris per qualsevol dubte i que, en el cas d'emergències greus i de risc vital, el telèfon recomanable és el 112.

Esperes d'hores en alguns casos per a ser atesos per un professional del 061 han alertat de la situació, per la qual cosa Salut ha elaborat un test, que es pot fer per internet, a l'adreça http://canalsalut.gencat.cat/ coronavirus-test /, en què responent a quatre senzilles preguntes aclareix si es compleixen els criteris d'infecció per coronavirus i si cal trucar o no al 061.

Alarma entre la comunicat xinesa

Mentre les autoritats demanen calma i contenció, l'alarma s'ha estès entre la comunitat xinesa, que ha tancat molts dels seus negocis a Barcelona i han deixat els nens en edat escolar a casa, seguint les recomanacions d'algunes de les seves associacions més representatives.

Consultat per EFE, el departament d'Educació de la Generalitat ha assegurat que no li consta que estiguin faltant als centres educatius en un nombre important escolars d'aquesta comunitat.

Per ara, responsables de les patronals de la sanitat privada de Catalunya ACES i La Unió, consultades per EFE, han eludit concretar de quina manera poden ajudar els centres privats als públics a combatre l'epidèmia.

La CUP ha proposat, respecte al sector privat, que "l'administració pública s'ha de reservar el dret a habilitar per al sistema públic de salut, de forma indefinida i sense compensació, totes les places de sanitat privada que siguin necessàries per a la gestió de aquesta crisi", ha indicat la diputada d'aquesta formació Maria Sirvent al Parlament.