Per facilitar la justificació dels desplaçaments per part de la ciutadania en un control policial dels Mossos, la Generalitat ha activat un "certificat d'autoresponsabilitat" que tothom es pot descarregar d'internet i que és efectiu des del mes de març passat. Aquest octubre, amb l'aplicació d'un confinament municipal dels caps de setmana et pot ser d'utilitat dur-lo a sobre. Segons va explicar al març el conseller d'Interior, Miquel Buch, el document està inspirat en el model que es du a terme a França. >>Descarrega't aquí el certificat d'autoresponsabilitat. També es pot fer-ne una versió digital i dur-lo al mòbil a través d'aquest enllaç.

"Confiem en les persones, és un exercici de confiança amb la ciutadania", va asseverar Buch. La gent pot explicar a la declaració autoresponsable el motiu del seu desplaçament. El conseller va avisar que si s'intenta enganyar la policia s'aplicarà la sanció corresponent.

L'actual confinament, decretat aquest 29 d'octubre, impedeix sortir del propi municipi entre les 6 del matí de divendres i les 6 del matí de dillus, tret de per anar a treballar i altres excepcions.

Serà obligatori?

Buch va deixar clar que aquest "certificat autoresponsable" és "recomanable" però no pas una "obligació".

Quin és l'objectiu del certificat?

El conseller va detallar que l'objectiu és que la ciutadania pugui explicar el motiu del seu desplaçament, i que els agents podran comprovar si s'ajusta o no a realitat i als casos legals permesos davant l'actual situació de crisi sanitària pel coronavirus.

Qui l'ha de firmar?

Cadascú podrà signar el seu propi certificat, per justificar el seu viatge.

Per quins motius puc desplaçar-me?

Els casos que permet al·legar aquest document són aquests: l'adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a centre, servei o establiment sanitari; desplaçament al lloc de treball per efectuar la prestació laboral, professional o empresarial; retorn al lloc de residència habitual; assistència o atenció a persones grans, menors d'edat, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables; o desplaçament a entitat financera o d'assegurança. També es contempla la possibilitat que hi hagi una causa de força major o situació de necessitat, que s'ha d'especificar.

Què passa si surto de casa sense justificació?

Si no es compleix el confinament i es fa un desplaçament sense justificació, el ciutadà serà sancionats amb multes que van dels 100 als 600.000 euros en aplicació de la 'llei mordassa'.