7

Les imatges d'una Manresa confinada

La pandèmia continua fent estralls i, en clau manresana, ahir es van haver de lamentar 7 noves defuncions a causa del coronavirus, que eleven a 38 el total de persones mortes a l'Hospital de Sant Joan de Déu de la capital bagenca. El registre trenca el ritme de creixement que feia que cada dia s'anés superant el nombre de casos diaris del dia anterior, una escala que va tocar sostre divendres amb 8 persones traspassades després de dues jornades precedents amb 5 i 6 òbits.

Segons el recompte del centre, ahir es va mantenir estable el nombre de pacients que hi ha hospitalitzats tant a Sant Joan de Déu com al Centre Hospitalari, 152, la mateixa xifra que en el dia anterior. Pel que fa a les altes, l'hospital va informar que ja se'n porten 61 d'acumulades.

Segons les dades que va facilitar anit el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, a l'Hospital d'Igualada, que acull els pacients dels quatre pobles confinats a la Conca d'Òdena, van morir 4 persones al llarg del dia, una quantitat que s'ha de sumar a les 57 registrades fins ara per totalitzar-ne 61. A més, Salut va confirmar un total acumulat de 533 positius de coronavirus SARS-CoV2 , 152 de les quals són professionals sanitaris.

Pel que a fa a l'Hospital Sant Bernabé de Berga, fins a data d'ahir dissabte hi havia 37 pacients ingressats que han donat positiu a la prova de la Covid-19. En les últimes hores, no es va confirmat cap nou positiu entre els professionals del centre sanitari de la localitat. D'altra banda, ahir divendres els facultatius van donar tres noves altes.

Menys morts que ahir i dijous

En clau catalana, la xifra principal de la jornada d'ahir són les 156 persones mortes en les últimes vint-i-quatre hores, una xifra inferior a les 190 del divendres i les 208 del dijous. El total és, a hores d'ara, de 1.226 persones.

Segons la informació del departament de Salut, en el darrer dia s'han d'afegir 763 positius més al recompte d'infectats, que ja arriba als 15.026. D'aquests, un total de 1.391 estan greus. A més, del total d'afectats, 2.557 són professionals sanitaris. En el capítol de les altes hospitalàries, s'ha de ressenyar que, fins ahir, la xifra puja a 3.455 persones, 167 de les quals referides al brot anoienc.

Tragèdia global

El coronavirus ja suma gairebé 650.000 persones infectades, i prop de 30.000 persones mortes arreu del món, sobretot a causa de l'explosió de la pandèmia als Estats Units, que ja acumula una sisena part dels casos, la meitat a la ciutat de Nova York.

Segons el balanç mundial actualitzat ahir dissabte, a les 19.37 h, per la Universitat John Hopkins, la pandèmia ja s'ha estès per 177 països i territoris, i ha deixat un total de 649.904 persones contagiades i 29.848 víctimes mortals. El nombre de persones que han aconseguit curar-se de la Covid-19, la malaltia generada pel coronavirus, puja a 137.283, la majoria d'elles a la Xina.

Els quatre països més afectats per la pandèmia -Estats Units, Itàlia, Xina i Espanya- sumen més de 359.187 casos, fet que representa més de la meitat de les persones que han estat encomanades amb el virus a tot el planeta.

El ritme de creixement del que inicialment només era una epidèmia s'ha accelerat de forma molt pronunciada en les últimes setmanes. Des del moment en què va començar el brot a la ciutat de Wuhan, el novembre del 2019, fins que es van registrar els primers 100.000 casos van passar 67 dies, mentre que els 200.000 positius es van assolir onze dies després i la de 300.000 només quatre dies més tard. Els 400.000 es van superar dimarts, tres dies, i els 500.00 aquest dijous.