L'Estat suma 812 noves morts per coronavirus i 6.398 positius en les últimes 24 hores, segons les dades del Ministeri de Sanitat, xifres que suposen que la frenada en el número de nous contegiats ja s'allarga cinc dies seguits. En total, ja s'ha arribat a les 7.340 defuncions i als 85.195 casos confirmats.

A més, hi ha 5.231 persones que han requerit ingrés a l'UCI i s'han donat 16.780 altes. Per comunitats, Madrid concentra 24.090 casos, amb 3.392 persones que han perdut la vida. Per darrere se situa Catalunya, amb 16.157 positius i 1.410 morts. El País Basc registra 6.057 casos i 297 morts. Per sobre dels 5.000 casos també hi ha Castella-la Manxa (5.858 positius i 622 defuncions), Castella i Lleó (5.801 casos i 442 morts) i Andalusia (5.405 i 236 persones que han perdut la vida).

Més de 12.000 professionals sanitaris infectats

D'entre el total d'infectats, el Ministeri de Sanitat ja té comptabilitzats 12.298 professionals sanitaris. La directora del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, María José Sierra, ha explicat que la majoria, entre un 85 i un 90%, s'estan "recuperant a casa seva amb atenció domiciliària" i que "en general, tenen una avaluació bona". Malgrat això, ha admès que es tracta d'una xifra elevada i ha volgut donar les grans al col—lectiu mèdic pel seu exemple de "dedicació i compromís". La última dada oficial sobre professionals contagiats la van donar divendres i ascendia a 9.444.

Les UCI de Madrid i Catalunya estan "al límit de la seva capacitat"

La doctora del Centre de de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries també ha afirmat aquest dilluns que les Unitats de Cures Intensives (UCI) de Madrid i Catalunya estan "al límit de la seva capacitat". Sierra ha explicat que la "pressió" sobre les UCI és el que més els preocupa i ha afirmat: "Estem en contacte amb les Comunitats Autònomes per veure amb què podem ajudar". En aquest sentit, Sierra ha dit que estan valorant el possible trasllat de pacients entre autonomies. "Estem veient les necessitats" i si calgués, l'Estat "intentarà articular-ho", ha assegurat.

La doctora que ha substituït com a portaveu del Centre de de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries a Fernando Simón, que ha donat positiu per coronavirus, ha dit que les autonomies que tenen les UCI més al "límit" són les que tenen més casos, és a dir, Madrid i Catalunya, però que hi ha d'altres que "s'hi estan apropant".

"L'augment de casos ha estat molt, ha estat ràpid i fan falta molts llits", ha dit, i ha apuntat que un malalt a l'UCI sol passar-hi entre 15 i 20 dies. "La pressió sobre les UCI en les pròximes setmanes serà important" per això calen les "mesures addicionals de distanciament social", ha afirmat.

Sobre l'ajuda entre autonomies, Sierra ha dit que ja s'està fent trasllat de material, com respiradors.