Olesa de Montserrat ha perdut un dels seus veïns més il·lustres, el reconegut artista Pep Montoya, que va morir aquest dimarts a l'edat de 68 anys. Nascut a Olesa el 1952, Pep Montoya ha estat un dels exponents de l'art contemporani català.

Doctor en Belles Arts, l'obra de Pep Montoya ha estat exposada arreu del món i forma part d'importants col·leccions d'art públiques i privades a Espanya, Anglaterra i Alemanya. De la seva obra es destaca el fet que Montoya entenia la pintura com la possibilitat de realitzar configuracions que sintetitzaven estructures i ordenacions, amb la geometria molt present.

Va ser professor a la facultat de Belles Arts de Barcelona, i també, als anys 80, a l'Escola d'Arts i Oficis d'Olesa. Precisament, amb l'Escola d'Arts i Oficis va iniciar, l'any 2009, una intensa col·laboració que el va dur a dinamitzar, des d'aquell any, els Diàlegs d'Art organitzats a l'entorn de diferents mostres a l'Espai d'Art de la Passió, a càrrec dels autors del cartell de l'espectacle. Des de l'Escola d'Arts i Oficis d'Olesa destaquen que «quan vam començar amb els Diàlegs d'Art l'any 2009 vam creure necessari trobar una persona entesa en el món de l'art, especialment contemporani, que pogués afegir un valor de coneixement de l'obra dels artistes. El Pep s'hi va engrescar de seguida, i va aportar el punt de coneixement tècnic i conceptual que buscàvem. Contextualitzava la particularitat de cada artista al moment sociocultural i a la pràctica de l'art. D'ell n'hem après molt».

Pep Montoya també va formar part del grup impulsor de l'Espai Josep Campmany, creat amb la voluntat de continuar el repte d'acostar la gent a l'art en homenatge al desaparegut artista i professor olesà Josep Campmany.

L'any 2012 va ser l'autor del cartell de la Passió d'Olesa, i aquell any va presentar a l'Espai d'Art la seva mostra «Formes democràtiques i il·lusions captives». El 2016 va exposar també a Olesa, conjuntament amb Joan Furriols i Jordi Lafon, la mostra «Permeabilitats».

Fa uns anys també va fer una important donació d'obres seves a l'Ajuntament d'Olesa. De fet, una obra de Pep Montoya presideix l'actual despatx d'alcaldia.

El darrer acte públic d'Olesa en el qual va participar Pep Montoya va ser, el 7 de març passat, al 13è Diàleg d'Art organitzat per Arts i Oficis i la Passió, amb l'autora del cartell 2020, Tónia Coll.