L'Administració Trump va anunciar ahir pautes que podrien permetre als estats i empresaris abandonar la majoria de les pràctiques de distanciament social en un mes. La mesura per reobrir l'economia dels EUA va provocar un repunt de la borsa alhora que el PIB de la Xina va registrar la primera contracció en dècades després que la crisi del coronavirus paralitzés gran part de la segona major economia del món. El país asiàtic també va revisar la seva xifra de morts en un 39%, sumant 1.290 morts més a Wuhan, on va emergir l'epidèmia.

El president Donald Trump va revelar pautes sobre la reobertura de l'economia estatunidenca que podrien permetre als estats i empresaris abandonar la majoria de les pràctiques de distanciament social en quatre setmanes. Les pautes recomanen que els estats documentin una «trajectòria descendent» en els casos durant dues setmanes abans de començar un procés de tres fases per tornar a una vida gairebé normal. Les escoles i les guarderies no haurien de tornar a obrir abans de la fase dues, segons les pautes, mentre que els restaurants, cinemes i locals esportius podrien obrir en la fase un si practiquen «distanciament físic estricte».

«Basant-nos en les últimes dades, el nostre equip d'experts creu que podem fer front al proper embat d'aquesta guerra, que hem anomenat 'Tornar a obrir Amèrica'», va assegurar Trump durant la roda de premsa diària del grup de treball del coronavirus a la Casa Blanca. El pla, que ja s'ha enviat als governadors estatals, estipula quan reobrir restaurants, bars, gimnasos i espais públics, així com permetre gradualment els viatges no essencials, a més d'instar els treballadors a practicar el distanciament social i a prendre's la temperatura.

Per Trump, els estats menys afectats pel coronavirus podrien reobrir l'economia aquest divendres (ahir) si compleixen els criteris que ha proporcionat la Casa Blanca. «Podrien obrir literalment demà perquè ja segueixen totes les pautes», va insistir, segons informava la cadena de televisió CNN.

Quant al paper dels governadors en la reobertura del país, Trump va incidir que podran prendre decisions individuals. «Si necessiten estar tancats, els ho permetrem. Si creuen que és l'hora de reobrir, els proporcionarem la llibertat de fer-ho i recomanacions», va explicar.

El nou rol dels governadors en la reobertura dels Estats Units és un canvi significatiu en la retòrica que Trump ha utilitzat aquests darrers dies, en la qual ha insistit en la seva «autoritat total» per prendre decisions.