La Catalunya Central, Girona, l'Alt Penedès i el Garraf passaran a fase 2 a partir de la setmana que ve i se sumen al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran, que ja hi són des de la setmana passada. D'aquesta manera, només l'àrea metropolitana de Barcelona i Lleida seguiran en fase 1 mentre que la resta de Catalunya estarà en fase 2.

D'altra banda, les regions sanitàries de Barcelona, l'àrea metropolitana nord i la sud seran una sola regió sanitària a partir de dilluns que ve, 1 de juny. El ministeri de Sanitat ha acceptat la proposta de la Generalitat d'unificar les tres regions i, per tant, estarà permesa la mobilitat entre tots els municipis que les conformen, que es mantindran en fase 1.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, també van anunciar ahir al vespre en roda de premsa que donen llum verda a les peticions de la Generalitat després d'haver mantingut les reunions bilaterals amb les Comunitats Autònomes espanyoles.

Pel que fa a la resta de l'Estat espanyol, passen a fase 2 la comarca d'El Bierzo, a Castella i Lleó; les províncies d'Albacete, Ciudad Real i Toledo, a Castella-la Manxa; les províncies de Màlaga i Granada, a Andalusia, així com tot el País València (Castelló, València i Alacant) i el municipi de Totana, a Múrcia.Les illes de La Gomera, Hierro i la Graciosa passaran a la fase 3. També ho farà l'illa de Formentera, a les Balears.

D'aquesta manera, pràcticament tot l'Estat espanyol -prop del 70% de la població- estarà en fase 2 a excepció de Madrid i algunes zones de Catalunya i gran part de Castella i Lleó.

Finalment, el govern espanyol ha rebutjat que Madrid pugui flexibilitzar algunes mesures en fase 1. «Nosaltres som partidaris de cenyir-nos a allò permès a cada una de les fases», va dir el ministre de Sanitat.