La consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar ahir que la campanya de la vacunació de la grip s'avançarà aquest any a principis d'octubre «com a molt tard» . En una entrevista a RAC1, Vergés va dir ja que la covid-19 i la grip tenen «els mateixos factors», caldrà «insistir» en la vacunació per «discriminar bé».

Salut no té sobre la taula que la vacuna de la grip sigui obligatòria per a tota la població, però Vergés creu que tenir millors taxes de vacunació en la gent vulnerable, gent gran, dones embarassades i també entre els professionals sanitaris. D'altra banda, Vergés va explicar que algunes regions sanitàries, com la de Tarragona, agruparan pacients de covid-19 en determinats centres.

El departament de Salut treballa amb un escenari de futur en què hi tornen a haver «molts casos», tot i que amb una gravetat «molt diferent», i que s'estan preparant per quan arribi aquest moment. El repte, va afegir, és «poder fer front a aquesta nova onada sense haver de recórrer al confinament total», més enllà que sí que n'hi pugui haver en algun lloc per un brot concret. En aquests moments, va explicar, tenen alguns brots detectats a les regions de Lleida i Girona, però que estan «localitzats» i que no la preocupen «gens». En el moment que arribi aquesta «segona onada» la gent gran seran «les primers que tindran una crida».

D'altra banda, la consellera ha explicat que les diferents regions sanitàries s'estan plantejant que no tots els centres tinguin pacients de coronavirus, i concentrar-los així en centres determinats. «S'estan fent plans per decidir la millor manera de fer-ho, combinant activitat covid i activitat no-covid», va dir.

Vergés, de fet, va concretar que a la regió sanitària de Tarragona ja han pres la decisió que els pacients de coronavirus estiguin als hospitals Joan XXIII de la ciutat de Tarragona i al Sant Joan de Reus, i que la resta d'hospitals quedin «alliberats» i puguin fer una altra activitat. De fet, creu que com «més agrupats» estiguin els pacients, hi haurà «més aprenentatge» per part dels professionals i «més bona gestió» de la resta d'activitat.

Tot i això,va remarcar que aquest model no serà igual a tot el país, i que dependrà de les característiques de cada territori i de factors com «la llunyania» i de «la capacitat instal·lada» que hi hagi.

Pel que fa a les residències de gent gran, Vergés va dir que aquest és «el punt més feble» i que és on caldrà «vigilar més i ser més restrictius». Per això, caldrà veure «de quina forma segura els residents poden fer al màxim vida normal».

Amb l'obertura de fronteres de l'espai Schengen aquest diumenge, Vergés ha avisat que pot això pot compartir l'arribada de «molts casos importats» i que tingui impacte a la situació a Catalunya. Per això, ha insistit en prendre mesures com ara «tenir espais pensats per si cal fer quarantenes de contactes de positius». Sobre aquest punt, ha explicat que encara s'hi està treballant.