Un manifestant va morir ahir i dos més van resultar ferits després que un vehicle se saltés una barrera policial i arremetés contra els manifestants d'una protesta nocturna a Seattle (Estats Units), segons van informar diversos mitjans locals. El conductor del cotxe, de 27 anys, va ser detingut per la policia i de moment es desconeix la seva motivació. El vehicle es va dirigir contra una desena de manifestants del moviment Black Lives Matter (les vides negres importen) que protestaven per la violència policial contra els afroamericans i estaven bloquejant una carretera.

Incidents arreu del país

Amb motiu del 4 de juliol, el Dia de la Independència dels Estats Units, dissabte hi havia convocades diverses manifestacions antiracistes, en contra de la brutalitat policial i per demanar la dimissió del president Donald Trump i del seu vicepresident, Mike Pence, en diverses ciutats dels Estats Units.

Banderes estatunidenques cremades, com va passar a les protestes de Washington DC, Los Angeles, Chicago i Nova York, i l'ender-rocament d'una estàtua de Cristòfol Colom a Baltimore, van ser algunes de les escenes que es van viure en les últimes hores a les protestes.

Aquests actes es van produir després que el president americà, Donald Trump, pronunciés un dur discurs a la Casa Blanca pel 4 de juliol, en el qual va ovacionar la polarització, va criticar l'«esquerra radical» i va assegurar que no permetrà que «una munió enfadada» esborri la història del país i enderroqui monuments.

Aquest discurs de Donald Trump va ser similar al que va pronunciar el dia anterior a la muntanya Rushmore, a Dakota del Sud, on estan esculpits els rostres dels presidents George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln i Theodore Roosevelt. Així mateix, Trump també va anunciar la creació d'un «Jardí Nacional dels Herois Estatunidencs», amb monuments de personatges històrics, per respondre als atacs a estàtues.

En el cas de la capital, els manifestants van calar foc a la bandera (acte que no és il·legal al país) al costat de la plaça Lafayette, el parc que hi ha al costat de la Casa Blanca, al crit «els EUA mai han sigut grans», que contrasta amb el lema de la campanya de Trump «Make America Great Again» (fem Amèrica gran de nou).

Mentrestant, a Baltimore, un grup de manifestants van enderrocar l'estàtua de Cristòfol Colom, que està situada a la zona de Little Italy, i la van llançar a l'aigua de l'Inner Harbor, segons va informar la CNN. Un testimoni va assenyalar al canal que després de fer-la caure mitjançant una corda, l'estàtua, en desplomar-se a terra, es va trencar en diversos trossos que van ser arrossegats pels manifestants fins a l'aigua.

En les últimes setmanes s'han multiplicat els atacs contra monuments de líders de la Confederació, pares fundadors dels EUA i d'exploradors vinculats a la «conquesta» espanyola d'Amèrica, com ara Colom i el frare franciscà Juníper Serra, que són percebuts com a símbols del racisme pels manifestants.