Totes les persones majors de 6 anys han de portar mascareta a Catalunya a partir d'aquest dijous, 8 de juliol, a "la via pública, a l'aire lliure i als espais tancats que estiguin oberts al públic" encara que es mantinguin les distàncies, segons van anunciar ahir la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i la de Salut, de Salut, Alba Vergés, un cop el comitè del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) va aprovar a la mesura. Les sancions per als qui no la respectin seran de fins a 100 euros (consulta aquí la resolució oficial en PDF).

L'objectiu d'extendre l'obligatorietat de dur la mascareta a arreu és -justifica l'executiu català- combatre el relaxament de part de la població i evitar la propagació de la pandèmia de la covid-19. "La detecció de diversos brots i l'increment de nous casos corresponents a persones asimptomàtiques obliga a reforçar les condicions d'ús de les mesures de protecció i, específicament, l'ús de la mascareta, el qual s'ha d'establir amb caràcter obligatori", diu la ressolució del Govern, que també especifica que "correspon als ajuntaments i a l'administració de la Generalitat, les funcions de vigilància, inspecció i control", és a dir, que sancionaran tant la Policia Local com els Mossos d'Esquadra.

Les excepcions

La mesura manté les excepcions vigents fins ara -per exemple, no cal dur la mascareta quan es fa esport- i no van ser detallades durant la roda de premsa d'aquest dimecres al·legat que Protecció Civil publicaria un 'FAQS' més endavant. Aquest organisme, en una piulada, ha concretat que la mascareta, a més dels menors de 6 anys, tampoc serà obligatòria per a les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada pel seu ús o que, per una discapacitat o dependència, no es tingui autonomia per a treure-se-la o bé presentin alteracions de conducta que ho facin inviable.

Per a la resta, "no és obligatoria en espais delimitats d'ús exclusiu per un únic grup de contacte habitual, com ara domicilis particulars, aules o cases de colònies".

La norma general, segons Vergés, és que tothom "surti de casa amb la mascareta posada" i, quan l'activitat que realitzin ho faci "incompatible", les persones se la poden treure. És el cas, per exemple, de les activitats en casals d'estiu per a nens, els alumnes que s'examinin de la selectivitat mentre estan asseguts, o per fer esport. "Tots hem de tenir al cap que som transmissions potencials", justifica la consellera.

No caldrà dur-la a la platja

Salut aplicarà un criteri de "sentit comú" en l'obligatorietat de dur mascareta a la platja. Segons el director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Xavier Llebaria, l'ens interpretarà les excepcionalitats en l'ús de piscines o platges amb un criteri "de sentit comú", per això ha matisat que "evidentment" no cal portar-la per banyar-se o prendre el sol. A més, ha afegit que la situació fa pensar que "no hi hauria cap risc en allò que un fa normalment a la platja, que és banyar-se i prendre el sol". Per contra, sí que tindria sentit portar-la a l'entrada a la platja o si es fa un passeig, ha afegit.

Les sancions per l'incompliment de la mesura es regularan per la Llei de Salut Pública, malgrat que la consellera de Salut ha assegurat que la voluntat "no és la sanció" sinó que la ciutadania "sigui conscient de la seva importància". El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va avalar la mesura en declaracions a Catalunya Ràdio.

Quan a l'estat de l'epidèmia al Segrià, comarca confinada perimetralment, la consellera de Salut ha dit que de moment no es contempla obligar que la gent es quedi a casa, però sí que es recomana que ho facin les persones grans i vulnerables. A més, es prohibeixen les trobades en grup de més de 10 persones i es demana no encadenar-ne una darrere l'altra per evitar possibles contagis.