Els desacords del dictamen per a la reconstrucció, especialment el que va tombar les mesures socials, van posar ahir de manifest les dificultats a les quals s'hauran d'enfrontar el PSOE i Unides Podem per tirar endavant els propers pressupostos en un Congrés tan fragmentat.

Les centenars de propostes que formen el document per a la reconstrucció social i econòmica no tindran contingut social perquè una majoria heterogènia, formada pel PP, Vox i Cs, però també pel PNB, Coalició Canària, EH Bildu o el BNG, així ho va decidir.

Aquests partits van sumar un total de 175 vots, mentre que el PSOE i Unides Podem van arribar a 172 gràcies al suport d'última hora d'ERC i de Més País, si bé els seus portaveus, Gabriel Rufián i Íñigo Errejón, respectivament, van expressar els seus dubtes sobre algunes qüestions de la redacció.

Tres vots, per tant, van infligir una derrota parlamentària als socis de Govern, el que ja des del dimarts s'anticipava sempre que Vox acabés votant, com al final va fer.

Sanitat, Polítiques Socials i de Cures, Polítiques a la UE i Reactivació Econòmica eren les àrees en què s'havia d'estructurar el dictamen. El de les Polítiques Socials no apareixerà, i l'econòmic va estar molt a prop de caure també, ja que únicament un vot va permetre que sortís aprovat. Un total de 169 «sís» van guanyar als 168 «nos».

Aquestes votacions són clars exemples de les discrepàncies que mantenen els grups amb els quals habitualment pacta el Govern. El PNB havia anunciat dimarts que no estaria en el pacte social i el mateix va confirmar Cs, en desacord amb la manera amb què el PSOE i Unides Podem han plasmat una mesura sobre l'exclusió de l'educació concertada de les ajudes de la reconstrucció.

Tot i que la direcció socialista va intentar atreure Cs fins a l'últim minut de la negociació (van deixar de dialogar una hora abans de la fi del termini), el partit liderat per Inés Arrimadas no va canviar d'opinió.