L'empresa catalana MITIGA Solutions, especialitzada en solucions de ciència de dades per combatre desastres naturals, ha desenvolupat un sistema d'alerta avançada per epidèmies relacionades amb malalties infeccioses que serà provat contra la pandèmia de la covid-19.

En un comunicat, Sabadell Venture Capital de Banc Sabadell, un dels principals inversors de l'empresa, ha explicat aquest dimarts que el desenvolupament de sistema, anomenat Epi-EWS, està avançant a bon ritme i que a finals d'agost es llançarà un prototip perquè l'Institut Nacional de Malalties Transmissibles de Sud-àfrica el faci servir.

El sistema és resultat d'un consorci entre MITIGA Solutions, el Barcelona Supercomputing Center, diversos instituts nacionals de salut de tot el món i l'empresa emergent Pebble Analytics.

El consorci està en converses amb altres països europeus i africans per estendre la tecnologia abans d'un segon rebrot de la pandèmia.

"Els problemes complexos, com les epidèmies, requereixen solucions integrades i col·laboratives. Totes les organitzacions podem contribuir a la lluita contra la Covid-19", ha explicat el director general de MITIGA Solutions, Àlex Martín.

Per la seva banda, el director de BS Capital, Raúl Rodríguez, ha destacat que Banc Sabadell "sempre busca finançar i treballar amb solucions innovadores que puguin revolucionar un mercat amb una perspectiva sostenible, i MITIGA encaixa perfectament en aquest perfil".

Epi-EWS es basa en un mètode en el qual els ciutadans responen preguntes relacionades amb el seu estat de salut des d'una aplicació mòbil distribuïda per l'Institut Nacional de Salut del seu país i les dades són anònimes, emmagatzemades i processats per models d'expansió epidemiològica que ofereixen previsions precises sobre quan i on podria produir-se un brot a través de sistemes de detecció primerenca.

L'eina és aplicable tant a la crisi de la Covid-19 com a d'altres futures del mateix tipus relacionades amb brots de grip i malalties comunes.