El grup parlamentari d'ERC al Congrés va presentar ahir una proposició de llei per derogar els articles de el Codi Penal que contemplen penes de presó pel delicte d'injúries a la Corona i ultratges a Espanya com la crema de banderes. ERC insisteix en la necessitat de despenalitzar aquests delictes per complir amb el Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, després que el Tribunal Europeu de Drets Humans hagi condemnat Espanya en considerar que amb actes com la crema de banderes s'ha vulnerat la llibertat d'expressió.

La proposició de llei es registra després de conèixer-se que la Fiscalia de l'Audiència Nacional està examinant una denúncia interposada contra el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, d'ERC, la líder d'Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez, i la presidenta del BNG, Ana Pontón, per possibles injúries a la Corona després que es fessin públics els seus comentaris arran de la fugida del rei emèrit, Joan Carles I, d'Espanya.

La formació independentista advoca per «superar aquestes censures que tipifiquen com a delictes la crema de banderes o la injúria a la Corona des d'un concepte de sacralització de la imatge de rei i de la seva família» i considerar aquests actes com «mostres de llibertat d'expressió», com passa als Estats Units, segons indica el text signat pel seu portaveu, Gabriel Rufián.

El Grup Parlamentari ERC-EH Bildu ja va registrar el mes de març al Senat aquesta mateixa iniciativa enmig de la polèmica que envoltava a la Casa Reial per les presumptes irregularitats comeses pel rei emèrit Joan Carles I, investigació que va assumir la Fiscalia del Suprem el passat mes de juny, i que ara ha ressorgit després de la decisió d'aquest de traslladar la seva residència fora d'Espanya.

En el cas de Pere Aragonès, la denúncia detalla les declaracions del coordinador nacional d'ERC a l'Acampada Jove del dia18 de juliol passat amb expressions com «els Borbons són una organització criminal» i «la monarquia només pot ser corrupta per definició. Cal fer caure aquest règim». «La gravetat de les expressions és molt alta, ja que no només ataquen la figura del rei sinó a la institució monàrquica entera, i alteren tota la família reial», assenyala el text de la denúncia que s'ha presentat.