El departament de Justícia de la Generalitat ha expedit 4.136 documents de nul·litat de judicis i consells de guerra per motius polítics durant el franquisme des que el 2017 es va posar en marxa aquest servei, arran de la llei de reparació jurídica de les víctimes de la dictadura que va aprovar el Parlament.

Segons va informar ahir el departament de Justícia, el primer semestre d'aquest any s'han expedit 475 documents de nul·litat, el 70% dels quals van ser sol·licitats a través del correu electrònic habilitat.

En el document, que pot ser sol·licitat pels represaliats i els seus familiars o per qualsevol altra persona interessada, consta la identitat del processat per tribunals militars il·legals del franquisme, al costat d'una carta del president de la Generalitat que destaca la necessitat de restablir «l'honor, dignitat i memòria» de l'afectat.

Després de la sol·licitud, que també es pot presentar a les oficines d'atenció al ciutadà de la Generalitat o mitjançant el telèfon 012, el document s'expedeix en un màxim de trenta dies, exclusivament per correu electrònic.

El Govern català va començar a expedir documents de nul·litat dels judicis franquistes contra catalans des del 12 de setembre del 2017, arran de la llei 11/2017 per a la reparació jurídica de les víctimes de la dictadura.