El Banc de Sang preveu que aquest agost les donacions baixin menys que altres estius, quan solen caure el 20%. Cada mes es fan unes 23.000 donacions de sang i a l'agost baixen fins a les 19.000, però enguany calculen poder arribar a les 20.000 tot i la pandèmia.

«La donació de sang ha entrat en un territori desconegut amb la pandèmia», observava ahir el director assistencial del banc de sang, Enric Contreras, que es mostrava esperançat que es compliran els pronòstics. I és que, segons explicava, els donants han respost a les crides i, per exemple, durant l'impacte més dur del virus, les donacions als hospitals van augmentar davant la impossibilitat de fer campanyes, per exemple, a escoles i empreses. La donació de sang «és absolutament diferent respecte a la d'altres estius. D'un acte en molts casos espontani ha passat a ser-ho amb data i hora, en agenda», afegia Contreras.

El Banc de Sang i Teixits ha adaptat la recollida a les circumstàncies de la pandèmia per evitar bàsicament que s'acumulin els donants en els espais de recollida, com les unitats mòbils, centres cívics i altres equipaments o als hospitals. Per això ara els donants s'han d'apuntar prèviament. Amb tot, si una persona s'anima in situ a donar i en aquells moments es poden garantir les mesures de seguretat (distància, desinfecció de l'espai, entre d'altres), l'accepten.

D'altra banda, el Banc de Sang torna a posar en marxa la recollida de plasma de persones que han tingut la covid-19. Es tracta d'un plasma amb anticossos davant la malaltia que es podria administrar als pacients.