Un cas de coronavirus detectat a l'institut Lluís de Peguera de Manresa ha obligat a aïllar i a sotmetre a les proves PCR un grup de segon de batxillerat format per una trentena d'alumnes. El centre manresà no és l'únic que aquest divendres ha informat d'un positiu entre la seva comunitat. També n'han aparegut a l'escola bressol Moixaines d'Artés (el segon centre afectat del municipi) i a l'escola Llum del Nord de Puigcerdà. En total, hi ha set centres de la Catalunya Central afectats per la covid-19: els altres són l'escola Doctor Ferrer d'ArtésArtés, la llar d'infants privada Diví Pastor d'IgualadaIgualada, l'institut escola de Piera i l'escola Alfons I de Puigcerdà.

El degoteig de grups bombolla que es van confinant continua. A Artés, però, els dos casos estan relacionats perquè els dos infants que han donat positiu en una prova PCR -un alumne de l'escola Doctor Ferrer i l'altre de l'escola bressol Moixaines- són germans. Aquest matí la llar d'infants ha rebut l'avís sobre el resultat positiu d'una alumna en una prova PCR. De seguida, s'ha activat el protocol previst davant d'un cas de covid-19 al centre. El grup classe format per divuit alumnes, una tutora titular i una de reforç hauran d'estar confinats durant dues setmanes, sense poder acudir al centre. Aquesta tarda, l'escola ja havia informat degudament a les famílies sobre el cas de coronavirus a l'escola.

A la Cerdanya ja preparen les classes a distància

A l'escola Alfons I de Puigcerdà s'han hagut de confinar 19 alumnes de sisè de primària i també cinc mestres, per ser contacte del docent afectat per la malaltia. El mateix ha passat a l'escola Llum del Nord de Puigcerdà, on s'han hagut d'aïllar un total de 20 alumnes de l'escola, majoritàriament del servei d'acollida (P3 fins a tercer de primària) o bé del servei de menjador d'alumnes de P3.

Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà, ha afirmar a Regió7 que «més que focalitzar-nos en un cas concret d'una escola, que òbviament també ens preocupa, hem de ser conscients que això anirà passant aquí i a tot arreu. Ens hi haurem d'anar habituant i acostumar-nos a gestionar-ho amb serenitat». Aquest divendres al migdia s'ha celebrat una reunió promoguda per l'àrea bàsica de Salut Cerdanya dirigida a tots els responsable i directors dels centres educatius de la comarca. En aquesta reunió s'ha presentat la persona que exercirà el rol de gestora covid-19 per les escoles de la Cerdanya. «La tindran com a interlocutora perquè els pugui ajudar en la gestió d'aquest casos positius. Es van posant tots els mitjans que toca. Quan hi ha casos a les escoles òbviament ens preocupa però sobretot ens concentrem en la situació general que és el que hem d'intentar entre tots plegats revertir», va dir el batlle.

A l'Alfons I, els alumnes confinats faran classe en els pròxims 15 dies mitjançant teletreball. Per tal de agilitzar aquest mètode, familiars dels 19 alumnes afectats van visitar el centre per recollir el material escolar dels seus fills així com ordinadors en cas de les famílies que en necessitaven. Les famílies han encarat la situació amb molta serenitat, segons ha explicat el mateix director de l'escola. Això és així per què, segons ha remarcat, pares i mares tenien molt clar des del principi que es podria produir un nou confinament a partir de qualsevol resultat positiu per covid-19.

El 98,4% dels centres no tenen grups confinats

Segons les dades facilitades per Educació aquest migdia (i que no contemplen tots els positius coneguts avui), fins ahir, el 98,4% de centres tenien la totalitat dels grups en funcionament. Del total d'escoles afectades, 17 es troben emmarcades als serveis territorials de la Catalunya Central, 14 al Consorci d'Educació de Barcelona, 14 més a Girona, 11 a Tarragona, una desena al Maresme-Vallès Oriental, vuit al Vallès Occidental, vuit més als serveis territorials de Barcelona Comarques, dos a Lleida, dos al Baix Llobregat i un als de les Terres de l'Ebre.

El total de centres afectats es reparteixen entre quatre llars d'infants privades, 14 de municipals, 31 escoles de segon cicle d'infantil i primària, 23 instituts d'ESO, batxillerat i FP, una escola d'ensenyaments artístics superiors, quatre instituts escola, 26 centres concertats i vuit centres privats.

Pel que fa a centres tancats, es mantenen els casos de la llar d'infants Petit Montessori i l'escola bressol municipal de Gràcia, totes dues a Barcelona. A Tarragona, hi ha onze centres afectats repartits entre Cambrils, Reus, Salou, Tarragona, Valls i Vila-seca. A la Catalunya Central, els 17 centres afectats es troben a Artés, Balenyà, Calldetenes, dos a Centelles, Igualada, tres a Manlleu, un a Piera, dos a Torelló i cinc a Vic. Pel que fa al Maresme-Vallès Oriental, hi ha una desena d'afectacions entre Cabrils, Caldes de Montbui, Granollers, Masnou, Mataró (3), Mollet, Montgat i Sant Pol de Mar. Al Vallès Occidental s'ha passat de quatre centres afectats a vuit: dos a Rubí, dos Sabadell, dos a Sant Cugat i dos a Terrassa.

Els serveis territorials de Barcelona Comarques han registrat sis centres afectats per casos de covid a Badalona i dos a Santa Coloma de Gramenet. En el cas de Girona, els 14 centres es troben a Bescanó, Celrà, Figueres (3), Girona ciutat (3), Olot, Puigcerdà (2), Sant Feliu de Guíxols, Vilafant i Vullpellac. A Lleida s'ha passat d'un a dos centres i al Baix Llobregat n'hi ha també dos, a Gavà. Per últim, i per primer cop des de l'inici de curs, s'ha hagut de confinar un grup a les Terres de l'Ebre, concretament a Tortosa.

D'altra banda, Educació ha recordat que un grup de l'Institut Torre Roja de Vildecans i un altre dels Salesians de Sant Boi no començaran el curs fins el proper dilluns, a causa de positius entre el professorat.