El president d'ERC, Oriol Junqueras, va rebutjar l'indult com a via per resoldre la situació dels polítics condemnats pel procés, i va reclamar al Govern central «una solució global, que passa per l'amnistia i l'exercici de l'autodeterminació».

En una entrevista a Catalunya Ràdio des de la presó de Lledoners, el líder republicà es va preguntar al respecte: «Si ens donessin l'indult, què passaria amb tota la gent que hi ha darrere nostre? Hi ha milers de persones acusades per posar i defensar les urnes. No volem una solució només per a nosaltres». Per a Junqueras, «l'Estat ha de ser capaç de tornar a la política un conflicte que és polític. La resta de mesures són parcials i no són la solució», va considerar.

Respecte a les pròximes eleccions catalanes, i malgrat els pactes entre ERC i el PSOE en l'àmbit de la política nacional, Junqueras va afirmar que «l'adversari a batre és el PSC i no JxCat». En aquest sentit, va recordar que l'independentisme «no ha superat mai el llindar del 50% dels vots en unes eleccions convencionals», el que considera «una necessitat tant portes enfora com portes endins, de legitimitat». «I hem d'aconseguir superar aquesta fita de manera sostinguda en el temps. Sent una majoria seguirà sent difícil aconseguir l'objectiu, però sense ser-ho sabem avui que és impossible», va assegurar el líder d'ERC.

Per a Junqueras, «la falta d'una estratègia conjunta i d'una diagnosi compartida» dels fets ocorreguts l'octubre de 2017 «és una de les debilitats de l'independentisme».

«Nosaltres ho hem defensat sempre, fins i tot, quan se'ns feia xantatge amb la unitat electoral. I malgrat les declaracions públiques, i potser amb la boca petita, tothom acaba defensant el que deia Esquerra ja al final del 2017. Cal consensuar una estratègia compartida per seguir avançant».

Va advertir que per assolir la independència «no es pot descartar mai la via unilateral» i que a ERC «no ho hem fet mai, tot i que hi ha molt interès a fer-ho creure». «Una altra cosa és que defensem enfortir-nos i preparar-nos millor abans de tornar a intentar-ho, perquè el que volem és guanyar la llibertat de país, no tornar a intentar-ho i ja està», va precisar.