L'expresident del govern espa-nyol José Luis Rodríguez Zapatero va avalar «vies de generositat» amb els presos independentistes com podria ser un indult. «Si el govern transita per aquest camí per descomptat que tindrà crec la comprensió de bona part de la societat i, sens dubte, la meva», va afirmar Zapatero en una entrevista dominical a La Razón.

«Es tracta però d'un tema sensible. Ha d'anar en funció de com es desenvolupi el procés polític, tot el món ho entén, i no pot ser òbviament una exigència», va matisar l'expresident socialista. Sobre les crítiques a Felip VI d'Iglesias i Garzón, Zapatero va evitar valorar-les però va assegurar que «la monarquia forma part del pacte constitucional, com altres institucions, i és perfeccionable».

«El cap de l'Estat té un valor emblemàtic, però és perfeccionable. Si s'han de fer reserves, que es faci», va reflexionar en veu alta. Respecte Joan Carles I, va dir que algunes informacions el van «sorprendre i disgustar», però va afirmar que «això no em resta reconeixement a la seva tasca».