La demanda d'aliments a entitats socials de Catalunya es va triplicar durant els tres mesos que va durar l'estat d'alarma, segons dades de la Taula del Tercer Sector Social. Durant el mateix període, les demandes d'ajuda per l'habitatge es van doblar. En total, la Taula xifra en 700.000 les persones amb qui les entitats han treballat per cobrir-los les necessitats bàsiques. En aquest context d'agudització de les crisis, la Taula ha engegat una campanya a les xarxes socials sota el lema Trenquem el cercle de la pobresa amb motiu del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa.

Segons la plataforma, el coronavirus «ha empitjorat» les condicions de vida de les persones que ja abans es trobaven en una situació de vulnerabilitat, a la qual ara s'hi ha afegit més població. La campa-nya pretén evidenciar que pobresa i covid-19 «s'han convertit en un nou binomi», i explica per què les persones en situació de pobresa tenen més risc de contagiar-se.

Els principals motius, tal com apunten les entitats, són que viuen en habitatges en pitjors condicions, no poden deixar de treballar per poder cobrir les seves necessitats bàsiques; tenen feines més precàries i, sovint, no poden teletreballar.