El Govern de Catalunya ha comprat 3 milions de test antígens per a persones amb símptomes de Covid-19, el resultat dels quals es té abans de mitja hora i que hauran d'esperar als centres d'atenció primària el seu resultat, cosa que ha suposat una inversió de 13,5 milions d'euros.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va informar ahir d'aquesta nova eina de detecció contra el virus i de la qual des del passat divendres ja se n'han fet 1.600 (375 positius, el 22,85% del total) en diferents espais de salut, principalment en CAP i urgències d'hospitals. Vergés va explicar aquestes dades en roda de premsa amb el cap del servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Tomàs Pumarola, i el director general de Recerca i Innovació en Salut del departament, Robert Fabregat.

Dels tres milions de test d'antígens, ja n'han arribat a Catalunya uns 750.000, de l'empresa Abbott i a un cost de 4,5 euros cada un, molt més barats que una prova PCR, que ha de passar per un laboratori.

La consellera va dir que la sensibilitat dels tests d'antígens són d'entre el 93% i el 94% en les persones que presenten símptomes els primers cinc dies de la malaltia, segons han avaluat els laboratoris dels hospitals públics de la Vall d'Hebron, de Barcelona; Bellvitge, de l'Hospitalet de Llobregat, i Germans Trias i Pujol, de Badalona. El doctor Pumarola va dir que, a partir del cinquè dia de tenir símptomes, el test «perd sensibilitat» i és preferible fer una PCR.