El govern català ha acordat aquest divendres sol·licitar a l'Executiu de Pedro Sánchez un estat d'alarma comandat per la Generalitat per fer front a la perillosa situació de la covid-19 a Catalunya i poder implementar així un toc de queda nocturn.

El govern català, reunit d'urgència aquesta tarda, segueix així els passos del lehendakari Íñigo Urkullu, que, com altres líders autonòmics, ha sol·licitat que s'apliqui a tot Espanya per un període inicial de 15 dies, encara que deixant el comandament i la gestió en mans dels presidents autonòmics de manera coordinada. En una roda de premsa telemàtica, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha alertat que la "situació és extremadament greu" i ha advertit que no volen tornar a la situació de març: "No ens ho podem permetre".

Per això, i per "salvar vides", ha confirmat que demanaran al Govern l'estat d'alarma, per poder decretar com a primera mesura "un toc de queda nocturn" -que previsiblement seria entre les 23 hores de la nit i les 6 hores de matí- sense descartar altres restriccions a la mobilitat.

Això sí, Aragonès, que exerceix les atribucions de president en funcions, ha remarcat que aquest estat d'alarma ha de ser "descentralitzat", amb un "comandament únic del Govern de la Generalitat", que és qui ha de prendre "totes les decisions assumint totes les responsabilitats". Aragonès ha explicat que al llarg del dia d'avui ha tingut converses amb el cap del Govern, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la línia que aquesta petició d'estat d'alarma "ha de contemplar que la gestió i comandament es fa des de Catalunya i la resposta -des del Govern- ha estat positiva".

El vicepresident de la Generalitat confia que l'Executiu decretarà "amb la màxima celeritat" l'estat d'alarma, de manera que el Govern preveu una reunió del Procicat demà mateix per, un cop ja estigui en vigor, poder aplicar totes les restriccions necessàries, entre elles el toc de queda nocturn. A l'espera que es pronunciï el Procicat, la consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha indicat per part seva que l'"estàndard" és que el toc de queda nocturn sigui entre les onze de la nit i les sis del matí, però que encara no està establert.

La consellera ha puntualitzat que l'"estat d'alarma descentralitzat" que se sol·licita ara és diferent del que va decretar el Govern el passat mes de març, atès que en aquesta ocasió s'"arrabassaven" les competències a la Generalitat i ara les preservarà. Budó ha explicat que ja s'ha transmès al Govern la petició de l'estat d'alarma i que esperen que s'apliqui de manera "urgent".