El Govern ha aprovat la creació de la NASA catalana. Amb un pressupost previst de 18 milions d'euros fins al 2023, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha anunciat que Catalunya llançarà a l'espai els seus dos primers satèl·lits el primer semestre del 2021 amb l'objectiu de protagonitzar «el llançament d'una constel·lació de nanosatèl·lits els pròxims quatre anys», «democratitzar l'espai» i «atraure les empreses i desenvolupar una indústria de serveis amb aplicacions encara per imaginar». Almenys sis satèl·lits catalans es llançaran en el període de dos anys, segons el projecte.

Puigneró nega que hi hagi un buit legal que faciliti que Catalu-nya disposi d'una agència de l'espai pròpia i que «tot és legal». Malgrat això, al seu departament mantenen el temor que l'Estat posi fre a l'expansió espacial de Catalunya, un camp econòmic prometedor i que complementa l'agenda tecnològica d'un Govern que veu en les noves tecnologies (5G, blockchain, ciberseguretat i DNI electrònic) una manera de reafirmar el full de ruta polític i econòmic. En qualsevol cas, Puigneró recorda que les competències de l'Estat només arriben fins als 50 quilòmetres d'altitud i els enginys catalans sobrevolaran el territori a uns 2.000 quilòmetres de distància de la superfície terrestre.

«Esperem que l'Estat no ens posi pals a les rodes», va dir Puigneró en una presentació a la premsa dilluns, com va passar amb el pretès DNI digital català, projecte vetat per la legislació estatal. En qualsevol cas, el llançament d'aquests satèl·lits no es farà des de territori català i estarà a càrrec d'empreses adjudicatàries.

La nova economia batejada com a NewSpace pretén, segons Puigneró, «que Catalunya no sigui només consumidor de tecnologia digital, sinó també productor» i especialment en una àrea d'activitat que segons càlculs del Govern suposarà 1.200 llocs de treball i 300 milions d'euros de facturació conjunta a Catalunya en quatre anys. Aleshores, hi haurà 3.500 nanosatèl·lits a l'espai a escala mundial, i es configurarà el centre d'un nou ecosistema econòmic que mourà uns 4.000 milions d'euros el 2025.

Per cada milió d'euros invertits, el Govern espera que tinguin un efecte positiu per a l'economia catalana d'uns 15 milions. El sector de les noves tecnologies s'ha mostrat els últims mesos com el més robust davant la crisi pandèmica, i ha crescut a taxes pròximes al 30% en termes d'ocupació. «Hi ha molts sectors que estan patint, però aquesta inversió en l'espai forma part d'una estratègia de desenvolupament econòmic dinamitzadora» que, segons Puigneró, «no és fruit de la improvisació».

Els satèl·lits objecte d'atenció del Govern són petits aparells espacials d'òrbita baixa d'entre un i 10 quilos de pes, que se situen a uns 2.000 quilòmetres de la Terra. Amb un cost unitari d'entre 500.000 i dos milions d'euros, el Govern pretén utilitzar-los com a complement de les xarxes 5G per a internet de les coses i com a instruments d'observació de la superfície terrestre. Són útils per a l'anàlisi dels efectes de les catàstrofes naturals i el control de ramats i cultius en zones sense cobertura de telecomunicacions terrestres, per exemple. També com a suport d'una xarxa de comunicacions autònoma.