El projecte de Pressupostos Generals de l'Estat de 2021 afronta aquesta setmana la seva primera fita amb el debat de les set esmenes a la totalitat presentades per sengles grups, que previsiblement seran rebutjades. El debat arrencarà demà a les 12.00 amb la defensa dels comptes per part de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i continuarà amb les intervencions dels grups per a argumentar els seus vetos, de major a menor. La votació de les set esmenes a la totalitat, presentades per PP, VOX, JxCAT, Coalició Canària (CC), Fòrum Astúries, BNG i la CUP està prevista per al dijous i es farà de manera conjunta.

Aquests vetos seran probablement rebutjats amb la majoria que conformen els partits que van donar suport a la investidura, ERC i Ciutadans, que apel·la a la responsabilitat davant la pandèmia de la covid-19. El PP, en canvi, demana la devolució d'uns comptes que titlla d'«incendiàris» i irreals, en considerar que llastraran la recuperació econòmica amb pujades d'impostos. VOX coincideix a qualificar d'«irreal i irresponsable» el quadre econòmic del Govern, mentre que CC reclama un pressupost específic per a Canàries; BNG, més fons per a Galícia; JxCAT, més inversions per a Catalunya; la CUP, derogar la llei mordassa i la reforma laboral, i Fòrum Astúries veu discriminació entre territoris.

Montero es va mostrar dissabte confiada que l Pressupost superarà les esmenes a la totalitat i va defensar uns comptes que considera «imprescindibles» per a la recuperació econòmica i social, així com per canalitzar la primera anualitat dels fons europeus (26.634 milions d'euros). El projecte pressupostari augmenta la dotació per a sanitat, educació, habitatge i pensions i incrementa els impostos per a rendes altes, grans empreses i el dièsel.