Mentre Donald Trump i els seus més estrets aliats s'aferren a la seva perillosa i destructiva versió alternativa dels fets sobre unes eleccions en què el republicà ha sigut derrotat per Joe Biden, la realitat segueix el seu curs. El recompte de vots continua consolidant el triomf del demòcrata i aquest divendres diversos mitjans ja han donat per tancada la carrera. Després dels triomfs de Biden a Arizona i Geòrgia, durant més de dues dècades bastions conservadors, el president electe arriba als 306 vots al col·legi electoral. Mentre Trump, declarat per aquests mitjans guanyador a Carolina del Nord, es queda amb 232. El republicà, a més, ha rebut cinc milions de sufragis menys pel que fa al vot popular.

No és només la realitat de les urnes la que porta la contrària al mandatari. Es propaga amb força als Estats Units la pandèmia de coronavirus, amb una gravetat que Trump ha minimitzat i menyspreat. Aquest divendres 'The Washington Post' ha revelat que més de 130 agents del Servei Secret, pràcticament el 10% del cos encarregat de protegir el president i el vicepresident, s'han contagiat del virus o han hagut de fer quarantena. I la seva exposició s'atribueix en part a l'agenda intensa de mítings multitudinaris que va organitzar Trump en la recta final de la campanya (10 en els dos últims dies). També, que els agents s'han vist forçats a treballar en una Casa Blanca en què el president i el seu cercle pròxim d'assessors han ignorat, fins i tot malgrat el seu contagi, normes bàsiques de protecció com l'ús de les mascaretes.

Tota l'aposta de Trump s'ha centrat en la vacuna i aquest divendres rebia un brífing sobre l'operació Warp Speed, però aquí també hi havia senyals del seu enfocament polititzat. El doctor Anthony Fauci no era convidat a participar-hi, malgrat que la seva veu és la referència i la seva experiència és indispensable en aquest moment. Aquest dijous es van tornar a superar marques de casos detectats als EUA, 152.000 positius; les hospitalitzacions van pujar gairebé a 68.000 i un dia més hi va haver al país més de 1.000 morts.

Arizona i les «eleccions més segures»

La pandèmia és la prioritat per a Biden, que ha consolidat el seu triomf després de les dades d'Arizona i Geòrgia. En el primer estat el marge d'avantatge sobre Trump ha quedat reduït a 10.000 vots, i són menys que quan la setmana passada l'agència AP i la Fox ja el van declarar guanyador, però són suficients per certificar un moviment, com el de Geòrgia, vinculat en bona mesura a canvis demogràfics i a un reforçat activisme, que creen per als demòcrates un full de ruta per a potencials futures conquestes en estats que durant dècades han sigut dominats pels conservadors.

Aquesta realitat és tan incontestable que l'equip legal de Trump ha retirat una demanda que tenia presentada a Arizona. Les d'altres estats determinants en la victòria de Biden es continuen desinflant. Aquest divendres a Pennsilvània una firma d'advocats que havia estat defensant les acusacions infundades de frau del president ha anunciat que deixa el cas. I, en un recordatori de l'esperpèntica campanya contra les eleccions legals, un grup de votants republicans que tracta que no se certifiquin els resultats de Pennsilvània ho han fet sense presentar proves de frau, només amb la surrealista promesa de presentar-les en el futur.

Es pot descartar que ho facin. No hi ha evidència que hi hagi hagut irregularitats i el Departament de Seguretat Nacional dels EUA va declarar dijous que aquestes han sigut «les eleccions més segures» de la història del país.

És el mateix departament en què Trump, que després de les eleccions està portant a terme una purga de funcionaris que no creu prou lleials, ha fet fora dos alts càrrecs en les últimes hores. Són accions d'un mandatari que s'entossudeix a no acceptar la derrota. Ho reiterava dijous en una entrevista amb el conservador 'Washington Examiner', en què es va mostrar desafiador i va declarar: «Mai apostin contra mi». I ho reiterava també aquest divendres, quan ha penjat un tuit (etiquetat amb una alerta per la xarxa social) tornant a propagar la mentida d'unes eleccions «manipulades».

Provocació a DC

Per la tarda la Casa Blanca ha anunciat una compareixença davant la premsa del president, que sobre el paper està plantejada per actualitzar sobre l'operació Warp Speed. Serà la primera vegada que Trump estigui davant els periodistes des que dissabte es declarés Biden el president electe. No se sap si acceptarà preguntes.

El que és segur és que no dona senyals d'abandonar la seva incendiària provocació. Abans de la compareixença ha anunciat a Twitter (en un altre missatge etiquetat amb una alerta) la seva intenció de passar demà a «saludar» per unes manifestacions convocades a Washington DC pels seguidors que donen credibilitat a les seves infundades denúncies de frau. Entre aquests seguidors hi ha grups d'extrema dreta i supremacistes com els Proud Boys i Oath Keepers i propagadors de teories conspiradores com Alex Jones.