El Departament de Salut ha proposat un pla d'obertura progressiva d'activitats a Catalunya que començarà dilluns que ve amb la reobertura de bars i restaurants al 30% de la seva capacitat, tant en terrassa com a interior, encara que només fins a les 17 hores, mentre que teatres, cinemes i sales de concert podran reobrir al 50% del seu aforament.

La proposta de Salut, que el Govern prefereix no anomenar «desescalada» i que ha enervat el sector de la restauració perquè assegura que havia pactat amb la Conselleria d'Empresa la reobertura al 50% i fins a les 23 hores, també inclou poder reobrir les instal·lacions esportives que estiguin a l'aire lliure al 50%.

El pla de Salut, que haurà de ser discutit i, si escau aprovat en la reunió del comitè tècnic del Procicat que tindrà lloc entre avui i demà, s'estructura en quatre trams de 15 dies, i no serà fins al segon tram, és a dir, fins al 7 de desembre, quan s'ampliarà el tancament perimetral per municipis en cap de setmana, que passarà a ser comarcal, mentre que el toc de queda nocturn i el tancament perimetral de Catalunya es mantindran més enllà de Nadal.

Segons la proposta de Salut, a la qual ha tingut accés Efe, el toc de queda nocturn es mantindrà més enllà de Nadal, quan les reunions no podran ser de més de 10 persones i de dos grups de convivència com a màxim. El full de ruta de la desescalada de la segona onada a Catalunya s'ha preparat per seguir-la en cas que els ingressos setmanals als hospitals segueixin decreixent i la velocitat de contagi de virus (Rt) es mantingui per sota de 0,9, i si aquests indicadors pugen es plantejarà revisar reobertura. Fonts de Salut van indicar que és una proposta, «un esborrany de treball», mentre que la consellera portaveu del Govern, Meritxell Budó, va remarcar que el pla de reobertura de l'activitat va «avançant», però no està tancat perquè es treballa amb els sectors afectats i es valora el binomi economia i salut.

Budó (JxCat) va evitar entrar en concrecions sobre com es durà terme aquest pla de reobertura, que va remarcar que no és de desescalada de la covid, després de conèixer extraoficialment la proposta del Departament de Salut d'Alba Vergés (ERC). No obstant això, sí que va reconèixer que «amb molta probabilitat» la restauració, l'esport i la cultura «podran obrir la seva activitat, però com ho faran ho estem treballant encara». En aquest sentit, va remarcar que el Departament d'Empresa (JxCat) encara està treballant amb la restauració i el comerç, Cultura (JxCat) amb el sector de la cultura, i Presidència (JxCat), amb el dels esports.

La consellera no va voler avançar escenaris de futur, com la mobilitat en el pont de la Constitució o com seran Nadal i Cap d'Any, que Salut preveu amb reunions de màxim 10 persones i toc de queda nocturn, perquè cal anar «a poc a poc». Budó també va anunciar que el Govern ha comprat 8 milions de tests d'antígens per a tota la població catalana, tot i que ha puntualitzat que «no arriben tots alhora», de manera que en funció dels terminis de lliurament s'anirà treballant aquest pla massiu.

El sector de la restauració va rebutjar de ple la proposta de Salut per a la reobertura de locals, el mateix dia que ells van presentar el seu propi pla, que van assegurar que havien consensuat amb Empresa. El president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, va assegurar que la proposta havia estat consensuada amb Empresa i va lamentar la de Salut, i va dir que «aquí no hi ha govern, hi ha dos partits que governen i cada un tira per una banda per posicionar-se davant les pròximes eleccions».

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, va mostrar la seva sorpresa per la proposta de Salut, i creu que s'ha fet «sense parlar amb Empresa» i va considerar «greu» que no es parlin «entre ells».

El president de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme, Pere Santos Buron, va explicar que Empresa es mostra d'acord amb els restauradors però Vergés «no escolta» ni atén les situacions «dramàtiques» de les famílies del sector.